ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Βενιζέλου πριν τις Ευρωεκλογές

Παραίτηση Βενιζέλου πριν τις Ευρωεκλογές

- Αφόρητες πιέσεις στον κ. Βενιζέλο να «διευκολύνει» τις εξελίξεις και την παράταξη - Μάχη επιγόνων μεταξύ εκσυγχρονιστών και Παπανδρεϊκών που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που αναγκάστηκε να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαπίστωση ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Όπως, πρώτη είχε αποκαλύψει η εφημερίδα NEWSBOMB, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «φλέρταρε» με την ιδέα μιας αποχώρησης από την ηγεσία του Κινήματος, κάτω όμως από τους δικούς του όρους και με απαραίτητη προϋπόθεση τη διαφύλαξη της υστεροφημίας του.

Ο κ. Βενιζέλος επένδυσε πολλά στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, για την ανασύνθεση της οποίας θα φαινόταν ότι ανέλαβε ο ίδιος πρωτοβουλία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία της νέας παράταξης. Σε αυτή τη νέα παράταξη θα συμμετείχαν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου.

Η κίνηση των 58 εκεί ακριβώς στόχευε.

Φαίνεται όμως ότι η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου, η στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων, οι απογοητευτικές νέες δημοσκοπήσεις και οι υπόγειες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνουν τις εξελίξεις.

venizelosap

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα απογοητευμένος στους συνομιλητές του και περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Έχει διαπιστώσει ότι ουδείς τον υπολογίζει και οι περισσότεροι βουλευτές ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές.

Κάποιοι έχουν ήδη προσεγγίσει τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ή πασχίζουν να βρουν δίαυλο επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν και νέες απώλειες σε επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για κρίσιμα θέματα και εξομολογήθηκε τους φόβους του στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια μακράς συνομιλίας που είχαν στο ταξίδι της επιστροφής από την Κύπρο, όπου είχαν μεταβεί για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη.

Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και οι κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου που ετοιμάζει τη μεγάλη ρεβάνς εις βάρος του κ. Βενιζέλου και ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι εμφανίζονται θετικοί σε μία προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου.

παπανδρεου σημιτης

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Βενιζέλο να διευκολύνει τις εξελίξεις και να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις εκπορεύονται τόσο από την ομάδα των εκσυγχρονιστών, που έχουν ως σημείο αναφοράς τον κ. Σημίτη όσο και από τα στελέχη του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ αλλά και νέους βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου.

Θεωρούν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά εξουδετερωμένος και ευάλωτος μετά τη στοχοποίηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη φθορά που έχει συσσωρεύσει ο ίδιος.

Και οι δύο πλευρές βλέπουν τη διαδοχή του κ. Βενιζέλου κάτω από διαφορετικό πρίσμα.

Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου πρέπει να δρομολογηθούν πριν από τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης ενός αξιοπρεπούς αποτελέσματος για την παράταξη σε αυτές.

Οι εκσυγχρονιστές θέλουν να υπάρξει ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και να δημιουργηθεί μία νέα παράταξη με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα συμμετέχει με τους δικούς της όρους στα μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα.

Οι εκσυγχρονιστές δεν συζητούν περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα βρίσκονται στελέχη που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του και τα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν. Θεωρούν ότι ο δρόμος για κάτι τέτοιο, περνά μέσα από την δημιουργία διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ και τη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα στελέχη κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Ν.Δ και το οδηγεί σε εκλογική και πολιτική συρρίκνωση.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει και η απειλή του υπό έκδοση βιβλίου του κ. Παπανδρέου που απειλεί να βάλει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα στο πολιτικό, οικονομικό και μηντιακό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πριν την έξοδο από το ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Παραίτηση Βενιζέλου από ΠΑΣΟΚ!

Επικίνδυνοι ελιγμοί Βενιζέλου, για να μην παραπεμφθεί!

Καρέ καρέ το ναυάγιο των Ναυπηγείων

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρίχνουν την κυβέρνηση