ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «διαπλοκή» των Γκάλοπ

Η «διαπλοκή» των Γκάλοπ

Oι παροικούντες την «Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται από μεγάλες εταιρείες του κλάδου όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ακόμα χειρότερα σχηματίζουν μία επίπλαστη εικόνα, με στόχο την έμμεση καθοδήγηση και χειραγώγηση του κοινού.

Από το 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα της ιστοσελίδας totekmirio.gr, καταγράφονται 58 συμβάσεις φορέων του Ελληνικού Δημοσίου με 6 από τις εταιρείες-κολοσσούς στο χώρο της έρευνας τάσεων της κοινής γνώμης, συνολικού ποσού 4. 716.227. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB, από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτουν τα εξής χρήσιμα συμπεράσματα: Το οικονομικό αντικείμενο της πλειοψηφίας των συμβάσεων υπολείπεται των 60.000€, ώστε να μην απαιτείται ανοικτός, δημόσιος διαγωνισμός. H πλειονότητα, επομένως, των συμβάσεων δίνονται με απευθείας αναθέσεις. Στην πράξη, η δουλειά «κλείνει» στο ...«πόδι», ανάμεσα στους πολιτικούς προϊσταμένους των φορέων και τους υπευθύνους των εταιρειών. Χαρακτηριστικό για το πώς στήνονται οι δουλειές είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Η περίπτωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας , με προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ, τρία εκ των οποίων έχουν δοθεί στην γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων ΚΑΠΑ που ανέλαβε έναντι του ποσού των 3.000.000 ευρώ τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη σε ένα έργο – φάντασμα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και θεσμικοί φορείς στο χώρο της Υγείας, το έργο, του οποίου η χρηματοδότηση άρχισε το 2006 επί Υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, θα καταδείκνυε τις ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας αλλά και σε προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά έχουν εκταμιευτεί και το έργο θα έπρεπε να είναι ήδη από το καλοκαίρι του 2013 στην διάθεση του υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία, έχει ήδη αποφασίσει για τις απαραίτητες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης. Ο αέναος κύκλος της διαπλοκής στην πτωχευμένη «Μπανανία» των Βαλκανίων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα NEWSBOMB