ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές υποχωρήσεις πίσω από τα χάδια της Μέρκελ

Εθνικές υποχωρήσεις  πίσω από τα χάδια της Μέρκελ

Το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του χρέους έχει και ανταλλάγματα, με το Βερολίνο να ασκεί πιέσεις για νέες υποχωρήσεις της Ελλάδας σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και σε εθνικά θέματα. Όλα αυτά την ώρα που οι συζητήσεις για εξεύρεση λύσης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πίσω από τα καλά λόγια της κ. Άνγκελα Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δηλώσεις για πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, κρύβεται έντονο παρασκήνιο, όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να δηλώσει ενώπιον της Άγκελα Μέρκελ ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα με μειώσεις μισθών και συντάξεων, για να λάβει απάντηση μέσω ...Σόιμπλε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας.

Το Βερολίνο αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης και έπειτα να αρχίσει να κλείνει ένα προς ένα τα «καυτά» θέματα, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2014, 2015 και 2016, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να κλείσει και το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών. Τότε θα ανοίξει ο διάλογος για το ποιες δράσεις θα αναληφθούν για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με τα ανταλλάγματα να μεταφράζονται σε σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεών της και της διπλωματικής της γραμμής.

Την ίδια ώρα που συνομιλούσαν Μέρκελ και Σαμαράς, η Κομισιόν έδινε 31 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα για να ενισχύσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ενώ καθυστερεί σημαντικά και η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται πως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ περί της ονομασίας.

Το διπλωματικό ενδιαφέρον

Να θυμήσουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου η κ. Μέρκελ συνάντησε τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό κ. Μάθιου Νίμιτς, στο Βερολίνο, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει την Αθήνα και τα Σκόπια. Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε ότι εσχάτως έχουν αυξηθεί οι επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκυ με τον αρμόδιο επίτροπο διεύρυνσης της Ε.Ε., τον Τσέχο πρώην διπλωμάτη κ. Στέφαν Φούλε, ο οποίος φημίζεται για τις φιλογερμανικές θέσεις του αλλά και τον περίεργο ρόλο που έχει παίξει στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και με τα Σκόπια.

Καλό είναι να ξέρουμε τα γεγονότα για να μην μένουμε μόνο στις καλές εντυπώσεις που αφήνουν τα λόγια της κ. Μέρκελ.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Σε ένα γεύμα πίσω από κλειστές πόρτες, Μέρκελ και Σαμαράς συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναζητά και να λαμβάνει την πολιτική στήριξη από το Βερολίνο.

Η Άγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη με τον Αντώνη Σαμαρά τόνισε ότι «βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, ωστόσο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 «πρόβλημα».

Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο με «σημαία» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, για να λάβει την απάντηση της καγκελαρίου: διατηρήστε το και να δούμε κιόλας αν θα επιβεβαιωθεί,.

Όπως ανέφερε η NEWSBOMB, από τις δηλώσεις των δυο ηγετών δεν προέκυψαν σημαντικές εξελίξεις, κάτι το οποίο είχαν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν γερμανοί αξιωματούχοι πριν τη συνάντηση, διαλύοντας τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί από ελληνικής πλευράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλησε να μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη. Επισήμως, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις δεν τέθηκε θέμα μείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο μπορεί να αναφέρθηκε εν μέσω σούπας και ψωμιού κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η Γερμανία φυσικά, δεν θέλει να ανοίξει το θέμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέχρι να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τράπεζα επενδύσεων με πρότυπο τη... "Lehman Brothers"

Εκτός από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στις αρχές του 2014, οι δυο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KfW.

Το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως είπε ο πρωθυπουργός για να «μοχλευτεί», προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.. Μόνο που οι μοχλεύσεις έφαγαν την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας χρήμα... «αέρα κοπανιστό».

Όλα αυτά, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και καλά...

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα NEWSBOMB