ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπ. Παιδείας για την εξεταστική περίοδο

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπ. Παιδείας για την εξεταστική περίοδο

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.

Με δεδομένο ότι στις τροπολογίες δεν γίνεται ξεχωριστή επί των άρθρων συζήτηση (στη συγκεκριμένη τροπολογία, έντεκα διαφορετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονταν σε ένα άρθρο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν «παρών» στηρίζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία, ενώ αρνητικές ψήφους έδωσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Για τους περισσότερους ομιλητές, η ρύθμιση για την εξεταστική, συνδέεται με την απόπειρα «διάσωσης του εξαμήνου» κατόπιν της εμπλοκής που δημιουργήθηκε με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, είχε μάλιστα αναφέρει πως για την κυβέρνηση, η υπερψήφιση της τροπολογίας αφορά και «το ζήτημα του να ανοίξουν τα πανεπιστήμια» και είχε ζητήσει «να στείλουμε ένα μήνυμα πως όλοι συμφωνούμε στο διάλογο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, στην ομιλία του ανέφερε πως «το θέμα που εισάγεται με την τροπολογία, δεν έχει να κάνει με το τρέχον εξάμηνο και με το αν θα χαθεί ή όχι» καθώς «θα πρέπει να σταματήσει η απεργία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο νόμιμο πλαίσιο να κερδηθεί αυτό το εξάμηνο».

«Αυτό που προβλέπεται στην τροπολογία, έχει να κάνει με αυτό που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, μέσα από αυτήν τη πρωτοφανή οικονομική συγκυρία» διευκρίνισε ο κ. Γκιουλέκας: «Όπως πέρυσι, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι επί πτυχίω του 2013, θα μπορούν να δώσουν και το Φεβρουάριο, αλλά και τον Ιούνιο όλα τα μαθήματα, έτσι και με τη σημερινή τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν αυτό, όλοι οι φοιτητές, για όλα τα μαθήματα, από όλα τα εξάμηνα, προκειμένου να συντμήσουμε όσο μπορούμε τη διάρκεια παραμονής κάποιου στο χώρο του πανεπιστημίου. Να μπορεί εκείνος που είναι προετοιμασμένος, να πάρει το πτυχίο του για να μπορέσει να πάει παρακάτω...». Κατά τα άλλα, αρκετή συζήτηση υπήρξε για την επισύναψη της τροπολογίας σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως επίσης και για την ίδια την νομοτεχνική της κατάστρωσή (ένα άρθρο με έντεκα παραγράφους) που συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και προκάλεσε και τη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ.

koyrakis

Ο κ. Γκιουλέκας, ανακοίνωσε και την απόσυρση διάταξης που προέβλεπε ειδική διαδικασία για τους διαχειριστικούς ελέγχους στην εκκλησιαστική περιουσία (προβλέπονταν έλεγχοι μονάχα κατόπιν κοινών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας-Θρησκευμάτων και κατάργηση όλων των υπολοίπων). Επίσης, αποσύρθηκε και διάταξη που έδινε στα ΑΕΙ τη δυνατότητα να απασχολούν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού τους από το ταμειακό υπόλοιπο προηγουμένων ετών, κατά το μέρος που δεν αφορά ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους. Εντονότατη υπήρξε η κριτική του Τάσου Κουράκη για τις διατάξεις της τροπολογίας που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση:

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ιλαροτραγωδία», καθώς «στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, προβλέπεται για κάθε νήπιο να αντιστοιχούν 1,2 τετραγωνικά μέτρα, στα κολλέγια και τα πάσης φύσεως ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ξαναλλάζουν οι διαδικασίες αδειοδότησης, ενώ αντικαθίστανται και πάλι επιμέρους διατάξεις σε σχέση με τους διακριτικούς τίτλους των δομών αυτών». «Το υπουργείο Παιδείας αναλώνει όλη του την ενέργεια στο να «ξεχειλώνει» συνεχώς το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών δομών και δεν κάνει τίποτε άλλο για τη δημόσια παιδεία» υποστήριξε ο κ. Κουράκης. «Αφού θέλετε να μιλήσουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός, ότι δεν ψηφίσατε καν για τη δωρεάν φοίτηση στα ΙΕΚ της χώρας που θεσπίσαμε φέτος για πρώτη φορά» απάντησε ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Η δημόσια, δωρεάν παιδεία για την οποία εσείς κόπτεστε, αποτελεί και δικό μας πρωταρχικό καθήκον και απόλυτη προτεραιότητα. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά και αυτό κάνει κι ο υπουργός, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και όλοι εμείς στο υπουργείο Παιδείας - και από σας, συναντάμε την πλήρη άρνηση» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Αρβανιτόπουλος: Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται, ούτε εκβιάζεται