ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με το χρόνο για πλειστηριασμούς, διαθεσιμότητα και αμυντικές

Μάχη με το χρόνο για πλειστηριασμούς, διαθεσιμότητα και αμυντικές

Επιταχύνεται όλο το κυβερνητικό έργο με ασφυκτική πίεση των υπουργείων, με στόχο όλα να κλείσουν έως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

Αγώνα δρόμου για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τους δανειστές μέχρι το αργότερο στις 9 Δεκέμβρη δίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς ήταν να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι επικεφαλής της τρόικας ενδέχεται να καθυστερήσουν μερικές ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να “ξεκλειδώσει” το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου εντός του 2013 ( διαθεσιμότητα, αμυντικές) και να διασφαλιστεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς τελειώνει η απαγόρευση στις 31/12.

«Αν δεν τα καταφέρουμε θα φύγουν και πάλι με διαφωνία σε όλα και αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό για τη θέση της Ελλάδας στο κρίσιμο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου", σημειώνει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

ssg

Πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν πως είναι δύσκολο έως αδύνατον να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι 9 Δεκεμβρίου καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα. Για τα μέτρα του 2014 – 2015 δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, το θέμα των ομαδικών απολύσεων παραμένει στα χαρτιά, οι ιδιωτικοποιήσεις λιμνάζουν, ενώ οι απολύσεις δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού θα προκύψουν.

Πάντως επιταχύνεται όλο το κυβερνητικό έργο με ασφυκτική πίεση των υπουργείων από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο όλα να κλείσουν έως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ημέρα που ψηφίζεται και ο προϋπολογισμός.

Όσο για το νομοσχέδιο ακινήτων, αναμένεται με πολλές «λοιπές» διατάξεις που θα φέρουν ρύθμιση εκκρεμοτήτων αλλά και επιχειρείται μία συνολική ανασκόπηση προόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν τηλεδιάσκεψη αργότερα τον Δεκέμβριο. Επισημαίνουν όμως ότι η απόσταση στα μέτρα και στις μεταρρυθμίσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είναι ακόμη πολύ μεγάλη με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε μεταβατική περίοδο 2- 3 ετών στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, περιορισμένες παρεμβάσεις στο καθεστώς απολύσεων, εξαγωγικό χαρακτήρα των αμυντικών βιομηχανιών με διατήρηση μέρους του προσωπικού και – βέβαια – σε «όχι νέα μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

Οι απαιτήσεις της τρόικας φοβίζουν την κυβέρνηση

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι «εφεδρείες» του Αντώνη Σαμαρά δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι 7 Δεκέμβρη

«Για όποιον βουλευτή δε συμφωνεί υπάρχει αντικαταστάτης»

Αναζητά εφεδρείες από ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητους η κυβέρνηση

Βραδυφλεγής «βόμβα» ο Φόρος Ακινήτων

Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν το νόμο για τους πλειστηριασμούς