ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβόμποντα: Πρέπει να στηριχτεί η ελληνική οικονομία

Σβόμποντα: Πρέπει να στηριχτεί η ελληνική οικονομία

Συνάντηση είχε σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με το προεδρείο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ.Γ. του ΥΔΜΗΔ, Δημήτρης Στεφάνου. Η υφυπουργός και ο Γ.Γ. παρουσίασαν στο προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την πορεία και τα στοιχεία από τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και τη συνεργασία της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ, για την άρση των διοικητικών βαρών και την πάταξη της γραφειοκρατίας, σε 13 τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Η υφυπουργός παρουσίασε τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, στα νέα οργανογράμματα και στην αξιολόγηση υπουργείων και φορέων.

«Η ελληνική πλευρά έχει ικανοποιήσει τους ποσοτικούς στόχους, έχει μικρύνει το δημόσιο τηρώντας τις δεσμεύσεις ως προς την δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα είναι η ώρα να στοχεύσουμε και στην ποιότητα. Να δοθεί έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας και της Ασφάλειας των πολιτών».

Επίσης η υφυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το κόστος μισθοδοσίας κάτω του 9%, δηλαδή στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. «Έχουμε πετύχει τους στόχους μας, τώρα είναι ανάγκη να κοιτάξουμε την παραγωγικότητα και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης».

Αναφερόμενη στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει μέχρι τώρα όλους τους σημαντικούς νόμους και έχει υποστηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας ήταν και είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη. Τώρα είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστοχαστεί και να προωθήσει την ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, ώστε να προφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή των χωρών μελών».

«Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, οδήγησε στην ενίσχυση των οπαδών του ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη την Ένωση, ενώ σε αρκετές χώρες όπως η Ελλάδα, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων. Είναι άμεση ανάγκη να διασφαλιστεί η δημοκρατία».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της εφαρμογής και περαιτέρω ενίσχυσης των θεσμών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσω των οποίων ενοποιούνται και επικοινωνούν επαρκέστερα οι υπηρεσίες και τα μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης, εξασφαλίζοντας την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

O Πρόεδρος Hannes Swoboda αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και της ταυτόχρονης ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης. Ο κύριος Swoboda τόνισε ότι πρέπει να στηριχτεί η ελληνική οικονομία, μέσα από ένα ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο.