ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρεύουν τα δάνεια των καναλαρχών, την ώρα που μας παίρνουν τα σπίτια

Κουρεύουν τα δάνεια των καναλαρχών, την ώρα που μας παίρνουν τα σπίτια

Η τρόικα, οι τράπεζες και τα media τα βρίσκουν για το κούρεμα των υψηλών δανείων των εταιρειών ΜΜΕ. Όλη η αλήθεια!

Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας η πληροφορία που φουντώνει το τελευταίο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία και σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως η τρόικα, οι τράπεζες και τα media τα βρίσκουν για το «κούρεμα» των υψηλών δανείων των εταιρειών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, η τρόικα φέρεται να συναινεί στη λύση του σβησίματος των «κακών» δανείων σε επιχειρήσεις media προκειμένου να λάβουν νέα δάνεια από τις τράπεζες, υπό όρους. Όροι που έχουν να κάνουν με την απαραίτητη συμμετοχή των μετόχων στην απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την τοποθέτηση τοποτηρητή από την πλευρά των τραπεζών που θα χορηγήσουν τα νέα δάνεια στο ΔΣ των εταιρειών media και την υλοποίηση των σκληρών μνημονίων στις εργασιακές σχέσεις και το προσωπικό.

Πάνω από 1 δισ. τα χρέη των Μ.Μ.Ε

Το αίτημα του «κουρέματος» των χρεών των media που ξεπερνάνε το 1 δισεκατομμύριο μόνο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, είχε τεθεί πριν μερικούς μήνες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι τράπεζες την περίοδο εκείνη, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Black Rock για τα «κόκκινα δάνεια τους», ήταν αρνητικές σε οποιοδήποτε αίτημα δανειοδότησης ΜΜΕ. Με εξαίρεση το συγκρότημα Μπόμπολα που έλαβε ομολογιακό δάνειο, βάζοντας ως εχέγγυο τις άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου, οι εταιρείες media δεν μπορούσαν να δανειοδοτηθούν.

c773be2dba8b11656c02e4a1d680de54 XL

Η πολιτική και η διαχείριση της κοινωνίας από τα media όλο αυτό το διάστημα, με την στα όρια εξευτελισμού τους, υποστήριξη της τρόϊκα και της συγκυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, έφεραν αποτέλεσμα. Τα media θα προωθήσουν το μέτρο των πλειστηριασμών με κάθε τρόπο και μέσο στην κοινωνία και την ίδια ώρα, θα ανοίξει ο δρόμος για να «κουρευτούν» τα δάνειά τους, ώστε με έλεγχο της τράπεζας να λάβουν νέα δάνεια.

Η άφεση αμαρτιών με τις τηλεοπτικές άδειες

Όπως γράφει η εφημερίδα NEWSBOMB, η διαχρονική διαπλοκή μεταξύ μέσων ενημέρωσης και πολιτικής εξουσίας είναι διαχρονική. Άλλωστε προ ολίγων μηνών η κυβέρνηση είχε δώσει άφεση αμαρτιών στο 23χρονο αμαρτωλό παρελθόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την υπερψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Με 154 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε τελικά το άρθρο 18 που περιλαμβανόταν σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορούσε στις τηλεοπτικές άδειες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης.

d11a0f19d0cf07d968fd4bdcf9646599 XL

Η διάταξη προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους».

Με την υπερψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, οι καναλάρχες-«νταβατζήδες», όπως χαρακτηρίστηκαν κατά το παρελθόν από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χωρίς θεσμικό πρόβλημα και τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας, της Digea. Ως μέτοχοι της Digea δεν θα ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους.

Το διαχρονικό ταγκό της διαπλοκής

Το περίεργο «αλισβερίσι» με έντονη την οσμή της διαπλοκής που συντελέστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι κάτι καινούργιο!

Μιλάμε για μία περιουσία εθνικής σημασίας που παρέμενε βορά ιδιωτών και μοχλός άσκησης πίεσης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Για πάνω από 20 χρόνια, το ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο παρέμενε αρρύθμιστο. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εξέπεμπαν με καθεστώς προσωρινής νομιμότητας, με άδειες που ανανεώνονταν χωρίς ποτέ κανείς να γνωρίζει τι ποσά πλήρωναν και πόσα χρήματα έχανε το δημόσιο.

Την ίδια ώρα τα «παραθυράκια και τα «κόλπα» για να μην πληρώνονται τα πρόστιμα στο ΕΣΡ ήταν και παραμένουν πολλά, καθώς ουδείς ενδιαφέρεται να μάθει αν τα πρόστιμα, με τα οποία κατακεραυνώνει τους καναλάρχες, εισπράττονται.

Γεφύρι της Άρτας ο φόρος επί των διαφημίσεων

Απίστευτη υποκρισία αποτελεί και η επιβολή ειδικού φόρου για τις διαφημίσεις των τηλεοπτικών ΜΜΕ που ψηφίστηκε το 2010 και που η εφαρμογή του αναβάλλεται σταθερά... Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την κοινωνική κατακραυγή για τα σκληρά μέτρα και θέλοντας να αποδείξει πως τα βάρη δεν θα πέσουν μόνο στους ώμους των πολιτών, η κυβέρνηση Παπανδρέου συμπεριέλαβε στα άρθρα του πρώτου Μνημονίου την επιβολή ειδικού φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Συγκεκριμένα, ο ειδικός αυτός φόρος, που οριζόταν σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί της αξίας της διαφήμισης, θα αποδίδονταν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που θα υπέβαλαν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στην αρμόδια ΔΟΥ. Αν και το μέτρο ήταν επιβαρυντικό για τους καναλάρχες και τους διαφημιστές, εντούτοις δεν υπήρξε κάποια έντονη διαμαρτυρία και αυτό γιατί γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να πληρώσουν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα NEWSBOMB.

28fa497f44950f62a7da514d1d262f0e XL

Εξίσου τραγικό είναι το γεγονός ότι η καταβολή του φόρου αναβλήθηκε δύο φορές στο παρελθόν και από την κυβέρνηση Παπανδρέου και από την κυβέρνηση Παπαδήμου την περίοδο που πάρθηκαν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα μέσω των μνημονίων. Αυτό όμως που είναι το πλέον προκλητικό δεν είναι η νέα αναβολή , αλλά η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο, θρασεία. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η τυχόν εφαρμογή του μέτρου από την 1.1.2013 «δύναται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών, με κίνδυνο, σε περίπτωση οικονομικής τους κατάρρευσης, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία»!

Εν ολίγοις, προσπαθούν να μας πείσουν ότι τους προστατεύουν επειδή προσφέρουν κοινωνικό έργο!

Πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

«Δώρο» στους καναλάρχες οι ψηφιακές άδειες

Στη βουλή το επίμαχο άρθρο-«δώρο» στους καναλάρχες

Τριγμοί στο Μαξίμου για το «δώρο» της ψηφιακής TV στους καναλάρχες

«Νταβατζήδες» και της ψηφιακής εποχής

Εξπρές διαγωνισμός, υπέρ των -χωρίς άδεια- καναλαρχών;

Τρέμουν τους οικονομικούς εισαγγελείς οι καναλάρχες

«Παγώνουν» τα χαράτσια στα κανάλια γιατί προσφέρουν ... κοινωνικό έργο!