ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούνται σήμερα οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης της Νέας Οδού, της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις πέρασαν από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με στόχο να ψηφιστούν έως την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το χρονικό περιθώριο είναι ελάχιστο, καθώς θα πρέπει να σταλούν οι συμβάσεις να ψηφιστούν, να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τα ΦΕΚ να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα, προκειμένου οριακά στις 15 Δεκεμβρίου να εκταμιευτεί μέρος της κοινοτικής συμμετοχή για τις δαπάνες των έργων.

Κατά τον υπουργό Υποδομών, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η επανεκκίνηση των έργων θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,5% μεταξύ 2014-2015, ενώ θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.

Τα έσοδα του δημοσίου από τα διόδια θα μπαίνουν σε έναν «μηχανισμό ανακύκλωσης», ο οποίος θα στηρίζει το έργο έως τη λήξη της παραχώρησης. Κατά τον υπουργό Υποδομών δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές. Στην Ισπανία, όπως είπε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το δημόσιο δίνει άτοκα δάνεια στους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σταματημένα έργα, ενώ στην Πορτογαλία έφτιαξαν «σκιώδη διόδια», το κόστος των οποίων μεταβιβάζονται απ' ευθείας στον φορολογούμενο.