ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Eurogroup: Ίσως ένα δισ. τώρα και τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις

Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις κοινοτικές αρχές, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η επόμενη δόση προς την Ελλαδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο. Τόσο ο επίτροπος Ρεν, όσο και ο επίτροπος Ντάισελμπλουμ εξήγησαν ότι η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη και θα αρχίσει τεχνικές συζητήσεις την Τετάρτη με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα πριν από το τέλος του έτους.

«Είναι ρεαλιστικό όμως να πιστεύουμε ότι πλήρης ολοκλήρωση του λεγόμενου τέταρτου ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου η τρόικα θα επιστρέψει ξανά τον Ιανουάριο για μια συμφωνία τεχνικού επίπέδου που στη συνέχεια θα παρουσιάσει στον eurogroup» σημείωσαν. «Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε επίσης ο Ντάϊσελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τόνισε.

ntaiselbloom-570

«Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε ακόμη ο Ντάϊσελμπλουμ. Από πλευράς του ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων ως το τέλος του χρόνου ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού επέτρεψαν την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, κατέληξε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε τέλος και αυτός ότι η δόση του ενός δισ. ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα θα μπορούσε να εκταμιευτεί ως το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Ρεν: Χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική επίπτωση

Ντάισελμπλουμ: Την Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο, συνολικά η Ελλάδα

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα να ακούσουμε την τρόικα και μετά η συμφωνία

Στουρνάρας: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών