ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στο πιο κρίσιμο ίσως σημείο της, βρίσκεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, με τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να διεξάγονται κάτω από άκρα μυστικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μοναδική επίσημη δήλωση, προήλθε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξερχόμενος από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό και εποικοδομητικό επίπεδο προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, προτεραιότητα δίνεται στα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια θα ανοίξουν αν χρειαστεί άλλα ζητήματα.

troika



Σε ότι αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας αποκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα συνολικά τέσσερα σημεία (συνέχιση ισχύος «νόμου Κατσέλη», ύπαρξη ενδιάμεσης περιόδου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού από 1/1/2015).

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται σχετικά με το ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια (περιουσία, εισόδημα κλπ) που θα καθορίζουν την προστασία ή μη μιας κατοικίας, ενώ από τις ρυθμίσεις εξαιρείται η υπόλοιπη περιουσία ενός οφειλέτη, η οποία θα μπορεί κανονικά να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί και νέες συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να κλείσουν τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, της εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, και του κώδικα δικηγόρων, με στόχο να υπάρξει πρόοδος στα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σήμερα νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Μέσα σε όλα αυτά, δημοσιεύθηκε η έκθεση της Barklays για την ελληνική οικονομία, η οποία αναφέρει πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου δείχνουν μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, με ενθαρρυντικό, ωστόσο, στοιχείο τις εξαγωγές που ακολουθούν ανοδική πορεία. Όπως τονίζεται πάντως, δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και την αμυντική βιομηχανία πριν τα μέσα Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!