ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Καραμανλή – Σαμαρά για την ενότητα στη ΝΔ

Επικοινωνία Καραμανλή – Σαμαρά για την ενότητα στη ΝΔ

-Το τσιμπούσι στη Ραφήνα με τους «γαλάζιους» βουλευτές και η ανησυχία Σαμαρά για «αντάρτικο».

-Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σε θερμό κλίμα συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει σε συνέντευξή του ότι τα είπαν «σαν καλοί φίλοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε ψαροταβέρνα, με το «μενού» να περιέχει όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα θέματα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ για τις κινήσεις που θα κάνει στο προσεχές διάστημα και εκείνος αναγνώρισε πως, παρά την δύσκολη συγκυρία, κατάφερε να επιτύχει πολιτική σταθερότητα.

Μερικές εβδομάδες πριν, ο κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά, ώστε να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις περί των εσωκομματικών ζυμώσεων, με τον πρώην πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως, παρά τις όποιες ενστάσεις του για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, δεν ενισχύει εσωκομματικές επιθέσεις στελεχών που χαρακτηρίζονται ως «καραμανλικοί». Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως ο κ. Καραμανής υπογραμμίζει σε συνομιλητές του πως δεν υπάρχει άλλη λύση πλην του κ. Σαμαρά, αλλά και απορρίπτει διάφορα σενάρια περί μεταβατικού πρωθυπουργού από την τρέχουσα Βουλή.

«Οι σχέσεις μας είναι άριστες, όπως πάντα. Προ ημερών βρεθήκαμε και τα είπαν σαν καλοί φίλοι. Τίποτε δεν νομίζω ότι μπορεί να το αλλάξει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

Το στιφάδο, ο κόκορας και το… μασάζ!

Τσιμπούσι στήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Ραφήνα με τον Κώστα Καραμανλή και είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτο πολιτικό πιάτο η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερο οι ευρωεκλογές.

Το δείπνο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως γράφει η «Real News», στο μεζεδοπωλείο «Σειρήνες», με την πολιτική και τα πειράγματα να εναλλάσσονται και το τσίπουρο να ρέει άφθονο.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Μαρίνος για τη γιορτή του. «Το κλίμα ήταν ενωτικό», λένε όλοι οι παριστάμενοι με μία φωνή. Παρόντες ο εορτάζων και οι προσκεκλημένοι βουλευτές Κώστας Κοντογεώργος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ευθύνης Καρανάσιος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Στύλος κ. ά.

Όταν η συζήτηση ήρθε στην πολιτική επικαιρότητα, ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των κυβερνητικών βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς δίνοντας έμφαση στην «ενότητα».

«Παραμένουμε στις επάλξεις. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο μόνος πυλώνας για να βγει η χώρα από την κρίση. Το κόμμα μας είναι το μόνο ανάχωμα για να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή. Απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό» είπε ο Κ. Καραμανλής όχι μία, αλλά πολλές φορές εκείνο το βράδυ. Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κώστα Καραμανλή πριν από μία εβδομάδα, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε διεξοδικά τον πρώην πρωθυπουργό για τις πολιτικές εξελίξεις, επιχειρώντας να κλείσει έναν κύκλο «ψυχρότητας» ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Μαβίλη.

Στην έκκληση ενότητα υπήρχε και «δια ταύτα»: ο έντονος προβληματισμός του Κ. Καραμανλή για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Κάντε τον αγώνα σας για να έχουμε ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά, αλλά και τη Χ.Α. που κρατάει υψηλά ποσοστά παρά τις προφυλακίσεις. Οι βουλευτές τον ρώτησαν αν υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2014. Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να εκφράσει άποψη παραπέμποντας στον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν είναι δικό μου θέμα πότε θα γίνουν εκλογές. Ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχω μια καλύτερη εικόνα από εσάς αλλά την πραγματική εικόνα τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Εκείνος ξέρει τι συμφέρει τον τόπο», είπε.

Γεγονός είναι, σημειώνει η εφημερίδα, ότι ο Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τον τόπο, αποκηρύσσοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η αξιωματική αντιπολίτευση πέραν του να χαϊδεύει αυτιά δεν έχει συγκεκριμένη και αξιόλογη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε. Για το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να μιλήσει διεξοδικά όταν οι βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για το πόσο μπορεί να αντέξει. «Αυτός ο χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί. Αυτή τη στιγμή τον καλύπτει το ΠΑΣΟΚ. Καλό θα ήταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν και να διατηρήσει τα ποσοστά του», φέρεται να είπαν ορισμένοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές και ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε.

Όσο για την κίνηση των «58» στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν φάνηκε να τον ενθουσιάζει, «Δεν με ενδιαφέρει» φέρεται να είπε, δείχνοντας ότι δεν ποντάρει στο σημιτογενές εγχείρημα. Προσωπικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κατά πόσο είναι ισχυρός στην καρέκλα του, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι δεν έγινε κουβέντα.

Κανείς δεν έθεσε στο τραπέζι ζήτημα επιστροφής του Κ. Καραμανλή στην ενεργό πολιτική στο μέλλον. Ωστόσο αρκετοί τον ρώτησαν αν εκ των υστέρων έχει αναθεωρήσει τη στάση του το 2008, όταν κάλυψε στενούς συνεργάτες όπως τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη αντί να τους αποπέμψει. «Ίσως επικοινωνιακά να έπρεπε να γίνει. Όμως επί της ουσίας δεν αποδείχθηκε τίποτα στη συνέχεια για το Βατοπέδι ή οτιδήποτε άλλο», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: «Όχι» σε ανασχηματισμό – «Όχι» σε νέο Μνημόνιο

Οι αθόρυβες πολλαπλές συναντήσεις του Καραμανλή!

Πρόταση Σουφλιά στον... Καραμανλή!

Τα «βαθιά λαρύγγια» της ΕΥΠ και ο Κ. Καραμανλής