ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Σήμερα η ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Φρένο στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να βάλει σήμερα το μεσημέρι η βουλή, υπερψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία την θετική πρόταση της επιτροπής δεοντολογίας.

Στη συζήτηση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στην ολομέλεια του σώματος, όλα τα κόμματα, πλην των ΑΝΕΛ υπογράμμισαν ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής διότι συνελήφθη ο αρχηγός της καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση», είπε η Χρυσούλα Γιαταγάνα των ΑΝΕΛ καταχειροκροτούμενη από τους χρυσαυγίτες βουλευτές.

Κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματος του ο Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι συμφωνεί με την εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας και θα υπερψηφίσει.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έχει ρητορική μίσους και λειτουργεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», ήταν η απάντηση της Μαρίας Ρεπούση απο την ΔΗΜΑΡ.

Τα περί πολιτικής δίωξης του κόμματος του που βασίζεται σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες» επανέλαβε ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Είστε η χούντα των κουκουλοφόρων. Φοβάστε ότι θα έρθουμε στα πράγματα και θα αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα που καλύπτει το αντισυνταγματικό τόξο. Έχουμε παντελή κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Οι κατηγορίες δεν στηρίζονται σε κανένα στοιχείο αλλά βασίζονται στα άρθρα και στις ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παπά. Καλώ το Σώμα της Βουλής να ανοίξει τα μάτια του. Εγκληματική οργάνωση είναι η κυβέρνηση», είπε.

Η Σοφία Βούλτεψη απο τη ΝΔ είπε οτι σε όλη την Ευρώπη αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιωτικής πολιτοφυλακής και ένα τέτοιο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ ο Βαγγέλης Αποστόλου απο τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε »φαντασιώσεις»όσα είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Προφανώς δεν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε καμία συντεχνία ή σκευωρία, πρέπει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να δώσουμε ενιαίο μήνυμα, μια φορά όλοι μαζί, για τη δημοκρατία», τόνισε υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος .

Για επικίνδυνη ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση, έκανε λόγο Σπύρος Χαλβατζής απο το ΚΚΕ.

«Η δημοκρατία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όποιους επιβουλεύονται το δημοκρατικό πολίτευμα, η Χρυσή Αυγή αποδεικνύει με τα απεχθή εγκλήματα της ότι είναι μαύρο σκοτάδι. Χρησιμοποιεί την πολιτική ως όχημα για να κρύβεται πίσω από αυτό. Χρησιμοποιεί την χρηματοδότηση για εγκλήματα. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες οφείλουμε να σταματήσουμε την χρηματοδότηση της. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχίζει το απεχθές έργο της και τότε γινόμαστε συνένοχοι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Η ψηφοφορια έχει προγραμματιστεί για τις 4,30 το μεσημέρι.