ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο για μην ωφεληθούν οι πλούσιοι!

Δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο για μην ωφεληθούν οι πλούσιοι!

-Το νέφος της κρίσης πνίγει την Ελλάδα και η κυβέρνηση παραμένει ανένδοτη

- Στουρνάρας: Να πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Το ζήτημα της αιθαλομίχλης λόγω της υπερβολικής καύσης ξύλων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Υγείας.

Αμέσως μετά παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως δεν πρόκειται να γίνει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα απολύτως αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο συνιστά «ασπίδα» στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει άρση του μέτρου αυτού.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκε το ποσό του επιδόματος θέρμανσης και πως, προς το παρόν, έχει γίνει χρήση περίπου 60.000.000 ευρώ εκ του ποσού αυτού. Συνεπώς, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, γι' αυτό και κάλεσε τους δικαιούχους να τα χρησιμοποιήσουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για την προληπτική ενεργοποίηση διατάξεων, που επιτρέπουν τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους πολίτες που κάνουν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αιθαλομίχλη.

Η ευθύνη για την ειδοποίηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μην χρεώνει τους καταναλωτές-χρήστες του κοινωνικού τιμολογίου, τις ημέρες που η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, ανήκει στους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα ότι το μέτρο εξίσωσης των ΕΦΚ ήταν επιτυχημένο και υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο «άθελά του θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δρα προληπτικά καθώς η ΚΥΑ για το δωρεάν ρεύμα βγήκε εγκαίρως και επεσήμανε ότι οι αδύναμοι πρέπει να πάρουν το επίδομα θέρμανσης, καθώς μπορούν να καλυφθούν 5 εκατομμύρια πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

SZ: Αισθητές στον αέρα οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα

Συναγερμός για το «νέφος της κρίσης» - Έκτακτα μέτρα για τα τζάκια

Έκτακτα μέτρα ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ για αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Πρόκληση Άδωνι: Χωρίς θέρμανση τα δημόσια κτίρια αν χρειαστεί

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» και τα Γιάννενα

ΙΣΠ: Πάρτε επιτέλους μέτρα για την αιθαλομίχλη