ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανοίγουν στόματα» για τις μίζες των εξοπλιστικών

«Ανοίγουν στόματα» για τις μίζες των εξοπλιστικών

-«Κληρώνει» σήμερα για Ευσταθίου και Παπαχρήστο

-Ονόματα υπουργών ζητά ο ανακριτής

-Συνολικά 26 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν από τους λογαριασμούς του Ευσταθίου

Μίζες περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 10 πρόσωπα για δύο εξοπλιστικά προγράμματα φέρεται να ομολογεί ότι έδωσε ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas και κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, Πάνος Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 21:30 χθες την απολογία του, με τον ανακριτή και τον εισαγγελέα να διαφωνούν για το εάν ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακισθεί ή όχι. Όπως έγινε γνωστό, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορούμενου, ενώ ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Έτσι την απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Μετά τη μαραθώνια χθεσινή απολογία, σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ανακριτή και του δικηγόρου του κ. Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο κ. Μαλλής επιθυμεί την προφυλάκιση του πελάτη του χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ηλικία του κ. Ευσταθίου, καθώς και για το γεγονός ότι η υγεία του πελάτη του είναι επιβαρυμένη.

mizes

«Ανοίγουν στόματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή, 12ωρη απολογία του, εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης των παράνομων αμοιβών για προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δυο αρχηγούς Σωμάτων -Ναυτικού και Στρατού-, στρατιωτικούς μέλη Επιτροπών, δύο πρώην στελέχη της ΕΒΟ αλλά και τρεις ή τέσσερις υψηλόβαθμους υπαλλήλους της γερμανικής εταιρείας.

Ο Ευσταθίου φέρεται να υποστήριξε ότι από στελέχη της γερμανικής εταιρείας, τα οποία κατονόμασε, πήρε χρήματα για «ωφέλημες πληρωμές» τα οποία μοίρασε σε διάφορα πρόσωπα που είχαν κρίσιμα πόστα στο ΥΠΕΘΑ. Ο κατηγορούμενος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είπε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ότι έδωσε τις παράνομες αμοιβές για τα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD.

Μάλιστα, ο ανακριτής ζήτησε από Ευσταθίου τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δεν φέρεται να αναφέρθηκε σε εμπλοκή πρώην υπουργού, ενώ, αντίθετα καταγγέλλει τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα ως «εκβιαστή».

kantas

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε μεν πρόσωπα τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους ήταν χαμηλά στην ιεραρχία. Για το ρόλο πολιτικών προσώπων και κυρίως πρώην Υπουργών 'Άμυνας ο Ευσταθίου δεν είχε -όπως είπε- στοιχεία να εισφέρει στους ανακριτές οι οποίοι διενεργούν τη μεγάλη έρευνα για τα εξοπλιστικά. Μετά από πολλές πιέσεις ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα χρήματα που έδωσε σε στέλεχος της ΕΒΟ για λογαριασμό του Παύλου Νικολαιδη, ίσως τελικά να κατέληξαν στον κουμπάρο του πρώην Υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο κατηγορούμενος μάλιστα δεν απέκλεισε να έχει δώσει και άλλα χρήματα, τα οποία δεν θυμάται. Για το λόγο αυτό συναίνεσε ενυπόγραφα στο άνοιγμα των λογαριασμών του.

Σήμερα η απολογία του Δ. Παπαχρήστου

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Wegmann, που συνελήφθη τη Δευτέρα. Τον κ. Παπαχρήστο είχε κατονομάσει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Στη διάρκεια του επεισοδίου ο κ. Ευσταθίου δήλωσε ότι δεν ένιωθε καλά με αποτέλεσμα να σπεύσει στην Ευελπίδων ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Διαβάστε επίσης:

«Τσουνάμι» αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Σε ποιους μοίρασε μίζες 3 εκατ. ευρώ ο Π. Ευσταθίου

Απολογείται ο Π. Ευσταθίου για τα εξοπλιστικά

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα 7 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο Α. Κάντας

Επέστρεψε τα πρώτα 7 εκατ. ευρώ απο τις μίζες ο Α. Κάντας

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Παπαχρήστου

Διερευνά «αν και τι ήξερε ο Σημίτης» ο ανακριτής για τα εξοπλιστικά