ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Εσ.:Αυστηροποίηση διαδικασιών για τις δηλώσεις εκπρόθεσμης γέννησης

Υπ.Εσ.:Αυστηροποίηση διαδικασιών για τις δηλώσεις εκπρόθεσμης γέννησης

Εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όσον αφορά τις δηλώσεις εκπρόθεσμης γέννησης, έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Οι υπουργοί ζητούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανεξετάσουν τη δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης για χορήγηση άδειας από τον Εισαγγελέα στις περιπτώσεις καταχώρισης εκπρόθεσμης δήλωσης γέννησης, σε συνδυασμό με την πρόταση η γέννηση που γίνεται -χωρίς την παρουσία γιατρού ή μαίας- να δηλώνεται μόνον κατόπιν άδειας του αρμόδιου Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη.

Επίσης, συστήνεται η επαναφορά της προισχύουσας διαδικασίας, όσον αφορά την είσπραξη προστίμων σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης γέννησης, σύμφωνα με την οποία πρόστιμα θα εισπράττονται διά της υποβολής ισόποσων παραβόλων που επισυνάπτονται στη δήλωση της γέννησης στο Ληξιαρχείο, πριν την έκδοση της αντίστοιχης ληξιαρχικής πράξης.

mixelakis-foto

Από τις υπηρεσίες ζητείται να εισάγουν δικλείδες διασφάλισης της ορθότητας των στοιχείων που εισάγονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων και να διασφαλισθεί ότι η παραλαβή και η συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων με πλήρη και ακριβή στοιχεία θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο και σε κάθε περίπτωση θα εκπληρώνεται η υποχρέωση δειγματοληπτικού ελέγχου ως προς την εξακρίβωση της ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών, σε προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της μητρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού. Για όσα παιδιά γεννιούνται σε μαιευτήριο θα χρειάζεται πιστοποίηση από τον/την μαιευτήρα και το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται «η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας της Ιατρικής και του Δικαίου» (εξέταση DNA).

Διαβάστε επίσης:

Κακλαμάνης: Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα