ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαλαβάνη:Χαιρετίζουμε την απόφαση «παγώματος» πώλησης των 28 ακινήτων

Βαλαβάνη:Χαιρετίζουμε την απόφαση «παγώματος» πώλησης των 28 ακινήτων

Η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη σχετικά με το «πάγωμα» της σύμβασης πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το πρωί σε ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Υποδομών για την «Αρχή Συντονισμού Πτήσεων» επισήμανα ότι: Το γεγονός ότι η θυγατρική της Lufthansa, Lufthansa Consulting, είναι ο επίσημος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων υπέρ της «μαύρης τρύπας» του χρέους και του ειδικού λογαριασμού των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν εμποδίζει τυχόν «εκδήλωση ενδιαφέροντος» της Lufthansa για τα αεροδρόμια. Ως παράδειγμα ανέφερα ότι, αν και σε μικρότερη κλίμακα, πριν μερικούς μήνες τα 28 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου - Υπουργεία, Διευθύνσεις Αστυνομίας και Εφορίες - (ξε)πουλήθηκαν με τη μέθοδο του sale-and-lease back: Με σύμβουλους «αποκρατικοποίησης», θυγατρικές εταιρείες συμβούλων της Εθνικής και της Eurobank.

Και κατακύρωση, τελικά, στις αντίστοιχες θυγατρικές ακινήτων Εθνικής και Eurobank, δηλαδή την Πανγαία και την Eurobank Properties. Με το σχόλιο ότι: «Μερικά χρόνια πριν βέβαια, αυτό δεν θα θεωρούνταν ακόμα ούτε νόμιμο, ούτε, πολύ περισσότερο, ηθικό».

3D9EDFC0C5BE0132AD7F9A94D0ED9D47

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ευτυχώς τελικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: Ότι ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανέστειλε προσωρινά (;) την ολοκλήρωση της πώλησης των 28 ακινήτων με, κατά πληροφορίες, κυριότερο λόγο ακριβώς την «κατακύρωση» των 2 «πακέτων» ακινήτων σε θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, δηλαδή των 2 συμβούλων της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης.

Χαιρόμαστε επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο εν έτει 2014 επιμένει «αναχρονιστικά» ότι η πώληση δημόσιας περιουσίας σε ομίλους επιχειρήσεων που είναι ταυτόχρονα σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ίδιας δημόσιας περιουσίας, δεν στερείται μόνο ηθικής, αλλά και νομιμότητας.

Πολύ περισσότερο, που οι «ουρές» αυτής της υπόθεσης πάνε ακόμη μακρύτερα: Η μεν Πανγαία της Εθνικής με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας πλέον σχεδόν 1 δις μετά την ενθυλάκωση του ενός «πακέτου» δημοσίων ακινήτων, πουλήθηκε στην, ισραηλινών συμφερόντων, ολλανδική εταιρεία Invel με ιδιοκτήτη τον εμφανιζόμενο ως πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ. Επιπλέον, η Εθνική πληρώθηκε το μισό αντίτιμο, με δάνειο, το οποίο χορήγησε η ίδια στην Invel, δηλαδή κατ' ουσίαν η ίδια «πλήρωσε» την Invel για ν'αγοράσει την θυγατρική της, τη στιγμή που το business plan της Εθνικής για το 2014 προέβλεπε παραπέρα πιστωτική συρρίκνωση, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία χορήγησης δανείων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Η δε Eurobank Properties με το δεύτερο «πακέτο» δημοσίων ακινήτων πουλήθηκε ήδη στo καναδικό fund Fairfax... Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί παρά να επαναλάβει κανείς ότι η διακοπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ των ζωτικών κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών του λαού και της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέση να εγγυηθεί και να παλέψει γι' αυτήν».

Διαβάστε επίσης:

«Παγώνει» η πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου