ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διακομματικές συμμαχίες για να σβήνουν τα ίχνη διαφθοράς στους ΟΤΑ»

«Διακομματικές συμμαχίες για να σβήνουν τα ίχνη διαφθοράς στους ΟΤΑ»

Για συνέχεια των φαινομένων κακοδιαχείρισης στους ΟΤΑ έκανε λόγο ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως είπε, τα στοιχεία των ελέγχων για τα πλαστά πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων είναι απογοητευτικά και «μέχρι στιγμής οι έλεγχοι δεν έχουν αποδώσει πολλά, παρά μόνο βρήκαμε 50 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών στη Αθήνα και 12-15 στα Δωδεκάνησα οι οποίοι πλαστογράφησαν τα απολυτήριά τους και αύξησαν τη βαθμολογία από 10 στο 18» και διευκρίνισε ότι στις εν λόγω περιπτώσεις έγιναν ανακλήσεις διορισμών.

Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε και στα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών λέγοντας ότι «έχουμε αρκετά πλαστά πιστοποιητικά ξένης γλώσσας που δεν ήταν για διορισμό αλλά για προαγωγή. Ελέγχεται, αλλά είναι δύσκολο καθώς είναι 200.000. Έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη» είπε.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων ο κ. Ρακιντζής δήλωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές του έστειλαν στο γραφείο του 2500 ποινικές υποθέσεις που όπως εξήγησε όμως δεν αφορούν αντίστοιχα 2500 υπαλλήλους, γιατί πολλές παραγγελίες αντιστοιχούσαν στο ίδιο πρόσωπο. Μέχρι σήμερα πάντως, γνωστοποίησε ότι έχουν απολυθεί 200 επίορκοι υπάλληλοι ενώ εκκρεμούν και άλλοι 500, οι υποθέσεις των οποίων όμως δεν έχουν τελεσιδικήσει διότι αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο επιθεωρητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους ΟΤΑ, όπου όπως είπε συνεχίζονται να παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τόνισε ότι πολλές φορές η αντιπολίτευση συμπράττει με την συμπολίτευση ώστε να εξαφανίζονται τα «ίχνη» των παρατυπιών. Ειδικότερα αναφέρθηκε παραδειγματικά στο «σπάσιμο» των έργων σε κόστος κατασκευής έως 45.000 ευρώ ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρακιντζή στα περίπτερα, καταγγέλλοντας ότι «οι δήμαρχοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και δίνουν τα καλά σημεία σε εκλεκτούς δικούς τους» ενώ εξέφρασε το φόβο ότι «σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένα. Θα κλείσουν όλα».

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε ενδεικτικά και σε κάποιες περιπτώσεις που καταγράφει στην ετήσια έκθεση του και οι οποίες δείχνουν την τραγική κατάσταση με την οποία λειτουργεί ακόμα το δημόσιο. Ως παράδειγμα ανέφερε εκπαιδευτικό που είχε ασελγήσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών και η υπηρεσία δεν του επέβαλε κυρώσεις με αποτέλεσμα ο κ. Ρακιντζής να κάνει ένσταση ενώ αναφέρθηκε και σε περίπτωση της πρώην ΕΡΤ όπου δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μαδρίτη, ταυτοχρόνως είχε διοριστεί και στον ΕΟΤ Μαδρίτης και δούλευε μόνο στο ΕΟΤ, δεν ασκούσε τα καθήκοντα ως ανταποκριτής, αλλά πληρωνόταν και από τις δυο υπηρεσίες του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης:

Στον Παπούλια η έκθεση Ρακιντζή για τη δημόσια διοίκηση