ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Υπερεθνικότητα για να επιστρέψει η δημοκρατία στην ΕΕ»

«Υπερεθνικότητα για να επιστρέψει η δημοκρατία στην ΕΕ»

Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στην υπερεθνικότητα αντί του διακυβερνητισμού, ο οποίος έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια υπέρ των ισχυρών χωρών και εις βάρος της δημοκρατίας.

Σ' αυτήν τη διαπίστωση συμφώνησαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Χρήστος Ροζάκης και η ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας Ν. Νένσκι, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Αύριο, η Ευρώπη κι αν ο Βορράς απαλλασσόταν απ' τον Νότο;» που έγινε στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου «Τολμήστε τη δημοκρατία», το οποίο συνδιοργάνωσαν «Η Καθημερινή», ο «Nouvel Observateur» και η «Le soir». Η κρίση δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά και η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη προσωπικοτήτων, είπε η κα Μπακογιάννη, η οποία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ένας σημαντικός προϋπολογισμός της ΕΕ. Ο Τάσος Γιαννίτσης σημείωσε ότι ευθύνες έχουν και ο Βορράς και ο Νότος.

mpakogianni1 369236288

Με την αφανή κρίση που γνωρίζει το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει καμιά σχέση ο Νότος, είπε. Αναφέρθηκε δε στη διαδικασία προσαρμογής που υπήρξε ασύμμετρη, εις βάρος των ελλειμματικών χωρών και υπογράμμισε ότι χρειάζεται όραμα, υπευθυνότητα και συναίνεση, που «Δεν βλέπω, γι' αυτό και όλες οι απαντήσεις παραμένουν ανοιχτές». Η μόνη λύση είναι η επιστροφή στην υπερεθνικότητα, δήλωσε ο Χρήστος Ροζάκης, σημειώνοντας ότι η Τραπεζική Ένωση είναι κάτι ενθαρρυντικό προς αυτή την κατεύθυνση. Η κα Νένσκι είπε ότι ο διαχωρισμός Βορρά - Νότου της ξαναφέρνει στο νου το Τείχος του Βερολίνου και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι και να βρουν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης:Έχουμε κληθεί να κάνουμε παγκόσμιο ρεκόρ μεταρρυθμίσεων

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα άλμα για να πείσει»

«Έως τον Μάιο η ΕΕ να πει πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της»

Σαμαράς: Η χώρα ξαναβρίσκει το δρόμο της