ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «σταυρός» αλλάζει τα σχέδια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

Ο «σταυρός» αλλάζει τα σχέδια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

-Γιατί η σταυροδοσία λύνει τα χέρια Σαμαρά και Βενιζέλου

Ο «κύβος ερρίφθη». Οι ευρωεκλογές του 2014 θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης, για τους ευρωβουλευτές.

Το ψηφοδέλτιο θα έχει 42 υποψηφίους, καθώς ο αριθμός τους διπλασιάζεται , και από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να «σταυρώσει» δύο ευρωβουλευτές.

Η τροπολογία με τις αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και θα περιγράφει όλες αυτές τις αλλαγές. Για να ψηφιστεί η τροπολογία και να ισχύσει αμέσως απαιτούνται 151 ψήφοι και όχι 180.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ευχάριστο πονοκέφαλο για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο και αυτό γιατί θα αμβλυνθούν και κάποιες εσωκομματικές κόντρες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να περιλαμβάνονται στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται πως παίρνουν βαθιά ανάσα καθώς ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει ακόμα και κορυφαία στελέχη, ενώ εκλόγιμη θέση διεκδικούσε και η πλειοψηφία των σημερινών ευρωβουλευτών, τη στιγμή που οι θέσεις θα είναι αισθητά λιγότερες από τις σημερινές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου θα είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ τη θέση του επικεφαλής διεκδικούσε και η Ντόρα Μπακογιάννη, επιθυμώντας αργότερα να οριστεί Επίτροπος.

Ακόμα περισσότερο λύνονται τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς η θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ –ίσως και η μόνη εκλόγιμη– είχε καταστεί μήλον της έριδος μεταξύ των «58» και των διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Τώρα τον ευρωβουλευτή ή τους ευρωβουλευτές του σχήματος, με το οποίο θα κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι, ενώ εκ των πραγμάτων ισχυροποιείται ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ενδιαφέρον έχει βεβαίως πόσοι από τους «58» θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ακυρώνεται το δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου ακυρώνεται το εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της σειράς των ευρωβουλευτών και εκ των πραγμάτων οι εσωκομματικοί συσχετισμοί θα κριθούν και εδώ από τους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον έχει πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για το ΚΚΕ και πώς θα περάσει η «γραμμή» πανελλαδικά, τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τη Χρυσή Αυγή.

Η ΔΗΜΑΡ, επιπλέον, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει ευκολότερα τις φυγόκεντρες τάσεις, πολύ περισσότερο που ο Φώτης Κουβέλης είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Παπαδημούλης: Ούτε με τον «σταυρό» γλιτώνουν την ήττα

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του την προεκλογική μάχη