Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές, καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO.


Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,4% και η ΝΔ 20,2%. Ακολουθούν:
η Χρυσή Αυγή με 7,2%,
το ΚΚΕ με 6,1%,
το ΠΑΣΟΚ με 5,6%,
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,4%
και η ΔΗΜΑΡ με 3,8%.

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία για όσα κόμματα παρουσίασαν ποσοστό από 1% και πάνω. Ειδικότερα:
η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,4%,
η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» 1,1%
η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» 1%.
3,9% απάντησε Άλλο Κόμμα.
Λευκό / Άκυρο απάντησε το 2,6% και ότι δεν θα ψηφίσει δήλωσε το 3,2%.
Αδιευκρίνιστη είναι η επιλογή του 18,1% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42,8% των ερωτηθέντων, έναντι 30% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.
Κανέναν από τους δύο απαντάει το 26,3% των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,8% και η ΝΔ 19%. Και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, και το ΚΚΕ με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,8%, η «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» 1,3% και η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» 1%. Ένα 3,7% απάντησε 'Άλλο Κόμμα και Λευκό / Άκυρο το 1,2%. Ότι δεν θα ψηφίσει δήλωσε το 4,2% των ερωτηθέντων. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 19,7% του δείγματος.

Η δημοσκόπηση περιλάμβανε και δυο ερωτήσεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.
Στο ερώτημα «Πιστεύεται ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση;», το 62,4% απάντησε «Ναι / Μάλλον ναι», το 32,8% απάντησε «Όχι / Μάλλον όχι», ενώ ένα 4,8% του δείγματος επέλεξε το «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ».
Στην ερώτηση «Πιστεύεται ότι πρέπει να απαγορευθεί στη Χ.Α. η συμμέτοχή της στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές;», το 36,8% απάντησε «Ναι / Μάλλον ναι», το 59,5% απάντησε «Όχι / Μάλλον όχι», ενώ ένα 3,7% απάντησε «ΔΞ / ΔΑ».

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας που διενεργήθηκε από την GPO για λογαριασμό του MEGA ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6 - 7 και 10 Φεβρουαρίου 2014.