ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι και γιατί εισηγούνται στον Σαμαρά ανασχηματισμό

Ποιοι και γιατί εισηγούνται στον Σαμαρά ανασχηματισμό

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ενδεχόμενο να περιληφθεί η Φώφη Γεννηματά στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» ανοίγουν τα σενάρια του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Ήδη σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έχει ανοίξει η συζήτηση για τους ενδεχόμενους αντικαταστάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και της αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας ενώ και στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου διατυπώνονται αντικρουόμενες εισηγήσεις:

-Ανασχηματισμός τώρα. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου προκρίνουν έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό τώρα, με αφορμή τις υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών στις δίδυμες κάλπες του Μαϊου. «Κάνε τώρα τις αλλαγές, να τελειώνεις» εισηγούνται οι, λίγοι πάντως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού που υπεραμύνονται αυτής της γραμμής καθώς θεωρούν ότι από τη μία οι εκλογές από την άλλη ο... επερχόμενος ανασχηματισμός, το κυβερνητικά σχήμα θα ρίξει τις στροφές και οι υπουργοί θα κατεβάσουν τα μολύβια αναμένοντας το αποτέλεσμα της... κάλπης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αφού ένας ανασχηματισμός είναι ούτως ή άλλως περιορισμένης πολιτικής και επικοινωνιακής σημασίας, μπορεί να προσφέρει κάτι ακόμα στην εκλογική προσπάθεια της Ν.Δ. ενόψει Μαϊου. Στα αρνητικά του σεναρίου αυτού περιλαμβάνεται ο... κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών σε αυτή τη φάση, ενόσω δηλαδή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση με την τρόικα και εκκρεμεί η τελική συζήτηση για τις δόσεις, το χρηματοδοτικό κενό και τη ρύθμιση του χρέους.

-Ανασχηματισμός μετά τις εκλογές.

Μοιάζει το πλέον πιθανό σενάριο, καθώς δίνει και ένα "χαρτί" στον κ. Σαμαρά προκειμένου να απαντήσει στο "πολιτικό μήνυμα" της κάλπης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν θα συνιστά συντριβή για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι αλλαγές μπορούν – τότε – να είναι σαρωτικές καθώς θα περιλαμβάνουν, πιθανά, και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, δίνοντας προς τα έξω εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός, που ούτως ή άλλως εμφανίζεται διστακτικός έναντι των ανασχηματισμών, ειδικά δε όταν προϋποθέτουν και μακρές διαβουλεύσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευ. Βενιζέλο, μοιάζει να προκρίνει το εν λόγω σενάριο. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση του κ. Καλαφάτη στην κυβέρνηση θα αναλάβει γαλάζιο στέλεχος ενώ, προφανώς, κάποιος από το ΠΑΣΟΚ θα διαδεχτεί τη Φώφη Γεννηματά, εφόσον εκείνη δοκιμάσει την τύχη της για την Ευρωβουλή.

Στενοί συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά παραδέχονταν ότι στα γραφεία του Μαξίμου συζητήθηκε και το ενδεχόμενο απλώς οι αρμοδιότητες Καλαφάτη και Γεννηματά να... μοιραστούν μεταξύ Υπουργών και υφυπουργών στα δύο υπουργεία, ωστόσο τελικά καταλήγουν στην ανάγκη τοποθέτησης νέων στελεχών, κάτι που θα οδηγήσει σε υπουργοποίηση δύο ακόμα βουλευτές της συμπολίτευσης. Ως προς τον χρόνο των αλλαγών, αυτές τοποθετούνται μέσα στον Μάρτιο, καθώς ούτως ή άλλως η παραίτηση Καλαφάτη θα ενεργοποιηθεί αφού πρώτα περάσουν από τη Βουλή τα δύο νομοσχέδια που έχει επιμεληθεί για τα δάση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.