ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Τι ζητά η Αθήνα από την Διατλαντική Εμπορική Συνεργασία;

Ανδρουλάκης: Τι ζητά η Αθήνα από την Διατλαντική Εμπορική Συνεργασία;

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης με επίκαιρη ερώτησή του καλεί τον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει άμεσα στη Βουλή, σε εκτός Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (TTIP) για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ενδεχόμενα θίγονται από τις προτάσεις των ισχυρών χωρών και να θέσει στα πλαίσια της Ε.Ε. την επείγουσα δημοκρατική ανάγκη προστασίας δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών από την αμερικανική NSA.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης: κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Τι ζητά η Αθήνα από την Διατλαντική Εμπορική Συνεργασία;

Στην Ουάσινγκτον άρχισε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (TransatlanticTradeandInvestmentPack – TTIP). Το καίριο ερώτημα για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι αν έχει προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα κατοχυρώσουν τα ελληνικά συμφέροντα στη διαπραγματευτική ατζέντα της Ε.Ε. και θα προετοιμάσουν την ελληνική οικονομία για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σ’ αντίθεση με την απόλυτη σιωπή στην Αθήνα, στο Κογκρέσο γίνονται θυελλώδεις συζητήσεις για τα θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος ενώ ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία προωθούν επίμονα τα συμφέροντά τους στους κλάδους του κινηματογράφου, της κτηνοτροφίας, της οινοπαραγωγής, των βιομηχανικών προϊόντων κ.α. Παράλληλα ενεργοποιούνται οι ομάδες πίεσης (Lobbies) με θεμιτά και αθέμιτα μέσα στις δύο ηπείρους ενώ φημολογείται και η ύπαρξη μυστικής ατζέντας στις συνομιλίες. Συνεπώς είναι εύλογη η ανησυχία για το αν η Διατλαντική Συμφωνία θ’ αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την:

- υποβάθμιση εργασιακών κεκτημένων και περιβαλλοντικών στάνταρντ,

- σάρωση των προϊόντων με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ),

- ανακατανομή των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών υπέρ των μεγάλων Πολυεθνικών και εις βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

- Θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός άμεσα στη Βουλή, σε εκτός Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, την ευρωπαϊκή ατζέντα και τις ελληνικές θέσεις για τις διατλαντικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε. ιδιαίτερα για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ενδεχόμενα θίγονται από τις προτάσεις των ισχυρών χωρών;=

- Θα τεθεί από την Ε.Ε. στις συνομιλίες η επείγουσα δημοκρατική ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών από την αμερικανική NSA μέσω των αμερικανικών εταιριών διαδικτύου που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά;