ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγή της Χρυσής Αυγής για το «φρένο» στη χρηματοδότησή της

Προσφυγή της Χρυσής Αυγής για το «φρένο» στη χρηματοδότησή της

Φρένο στην αναστολή της χρηματοδότησής της επιχειρεί η Χρυσή Αυγή με σχετική προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την προσφυγή χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την από 23.12.2013 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσής της. Μάλιστα εκτός από την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, η Χρυσή Αυγή ζητεί να δοθεί προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ που να διατάσσει την αναστολή της.

Η υπόθεση ήδη προσδιορίστηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο, να συζητηθεί στην Ολομέλεια την 4η Απριλίου 2014 με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ.

Σύμφωνα με την προσφυγή από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μετά ξεκίνησε μια πρωτοφανής προσπάθεια διασύνδεσης του κόμματος με τη δολοφονία και τρομοκράτηση των στελεχών, μελών, υποστηρικτών και ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. «Η προσπάθεια αυτή, υπογραμμίζεται στην προσφυγή, είχε ως κύριο ενορχηστρωτή την Κυβέρνηση και εκφραζόταν μέσω των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έπαιξε σχεδόν το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία υιοθετούσαν άκριτα όλες τις κατηγορίες κατά της Χρυσής Αυγής, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα αντίκρουσης».

Η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι από την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης υφίσταται μείζονα οικονομική ζημιά, καθώς δεν θα λάβει τη χρηματοδότηση για το 2013 που ανέρχεται σε 873.114 ευρώ, όπως επίσης δεν θα λάβει την αντίστοιχη του 2014, ούτε θα λάβει τη χρηματοδότηση για τις Ευρωεκλογές του 2014. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που υπάρξουν αμετάκλητα απαλλακτικά βουλεύματα ή αμετάκλητη αθωωτική απόφαση τα χρήματα των χρηματοδοτήσεων θα δοθούν άτοκα στην Χρυσή Αυγή.