ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στον αγώνα κατά της πειρατείας»

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στον αγώνα κατά της πειρατείας»

Την δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει να συμβάλει με τις δικές της ναυτικές δυνάμεις στην αντιμετώπισης της πειρατείας στην Σομαλία, εξήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Η επιχείρηση «Αταλάντα» συμβάλλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Η πρόσφατη απόφαση για παράταση της εντολής της μέχρι το τέλος του 2016, μετά τη Στρατηγική Αναθεώρηση της επιχείρησης, θα βοηθήσει στη διατήρηση του ισχύοντος επιχειρησιακού καθεστώτος, προωθώντας τους στόχους της και ενισχύοντας περαιτέρω συνέργειες με τις υπόλοιπες αποστολές, επί τη βάσει της συνεκτικής προσέγγισης της ΕΕ στην περιοχή.

Επισημαίνουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της πειρατείας και των δικτύων της. Κατά συνέπεια, θα πρέπει, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων και δυνατοτήτων και σύμφωνα με την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ στη Σομαλία να συνεχίσουμε τη δράση μας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί έμφαση στις μειωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης της κατάστασης από πλευράς της Σομαλίας και των τοπικών αρχών.

fregata-psara

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την παρουσία της στην επιχείρηση, αφού η ελληνική Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναπτύχθηκε για μια περίοδο τριών μηνών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους (19 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου). Επιπλέον, συμμετέχουμε στην EUFOR στη Βοσνία και στην EUTM στο Μάλι. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις. Τέλος, εκτιμούμε ιδιαίτερα τον συντονιστικό ρόλο του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΕ στις αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ στην περιοχή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή του».

Διαβάστε επίσης:

«Ανάγκη κατανομής έργου σε όλη την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία»