ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανάγκη κατανομής έργου σε όλη την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία»

«Ανάγκη κατανομής έργου σε όλη την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία»

Στη σημασία της επεξεργασίας και υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, στην παρέμβασή της, στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ως λόγους για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ, η κα Γεννηματά ανέφερε :

-την προστασία, ασφάλεια και διαχείριση όλων των θαλασσίων συνόρων, που αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ.

-την μείζονα τρομοκρατική απειλή καθώς το μεγαλύτερο της μέρος προέρχεται από χώρες τις οποίες διαχωρίζει από την Ευρώπη, η Μεσόγειος θάλασσα.

-την παράνομη μετανάστευση,

-την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας,

-την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών, συνεπώς και των πολιτών της ΕΕ, που βασίζεται στα προαναφερθέντα σημεία και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων των θαλασσών (από την ενέργεια μέχρι τη αλιεία) που περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά, επεξεργασία και διανομή τους και

-την περιβαλλοντική ασφάλεια

«Η Στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, είπε θα πρέπει να είναι ενιαία, να ακολουθεί γενικές αρχές, όπως το να αφορά όλα τα κράτη μέλη και να συνεργάζονται πολλές υπηρεσίες, καθώς και να έχει ως στόχο την προώθηση των αξιών της ΕΕ, του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Στρατηγική μας θα πρέπει να έρχεται σε συμφωνία και σε συνάφεια στα θέματα δικαίου και ασφάλειας με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

fofigenimata

Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας λέγοντας:

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας πρέπει να βασίζεται σε κατανομή του έργου σε όλες τις χώρες, και να μην παραβλέπει την ασφάλεια εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Η στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, κυρίως με συμπαραγωγές και επιμερισμό της συνολικής αγοράς, αποτελεί στρατηγική επιλογή για εξασφάλιση της προαναφερθείσας ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και για βελτίωση της εξειδίκευσης και της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνολική στρατηγική αυτονομία, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα έχουν ως κοινή αφετηρία την αγαστή συνεργασία κρατών και αμυντικών βιομηχανιών, σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η κα Γεννηματά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η ελληνική Προεδρία θα δώσει ώθηση σε όλα τα θέματα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, όπως προκύπτουν από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με έμφαση στη Θαλάσσια Ασφάλεια και την Αμυντική Βιομηχανία, που είναι άκρως απαραίτητα σε στρατηγικό επίπεδο για την ευημερία και ανάπτυξη των λαών της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Μητσοτάκη – Φώφης για τα ΕΑΣ