ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

-Το ισχυρό «χαρτί» της Αθήνας και πώς θα επιχειρήσουν να το αμφισβητήσουν οι δανειστές.

-Μάχη με τον χρόνο για να κλείσει άμεσα η συμφωνία και να εκταμιευθεί η δόση.

Έχοντας στα χέρια της το σημαντικό «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση μπαίνει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα από τη Δευτέρα.

Αν και οι δανειστές εκφράζουν επιφυλάξεις για το ύψος του, στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία ότι πλέον οι τροϊκανοί θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.

Το «σκληρό πόκερ» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα αρχίζει από αύριο Δευτέρα και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 7 Μαρτίου, έτσι ώστε τρεις ημέρες μετά, το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10,6 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

«Το κλειδί για τις εξελίξεις στην οικονομία είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα» έλεγε ανώτατη κυβέρνητική πηγή. Οι εξελίξεις στην οικονομία και η διαπραγμάτευση για το χρέος θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό κλίμα και θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της διπλής αναμέτρησης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει με θετικό τρόπο, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί επιτέλους και τον Μάρτιο θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων.

Η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2014 παραμένει -αφού το κλιμάκιο δεν έχει αναθεωρήσει την άποψή του για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος- ωστόσο μεταφέρεται για αργότερα όταν θα επιβεβαιωθεί από την Eurostat το πλεόνασμα του 2013 και θα έχουν γίνει οι ευρωεκλογές.

Συμβιβασμός όμως φαίνεται να υπάρχει και για τα διαρθρωτικά μέτρα στα οποία μέχρι πρότινος η τρόικα ήταν απόλυτη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

070214211725 5495

Σαμαράς: Να τηρήσουν οι δανειστές τα συμφωνηθέντα

Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι οι εταίροι μας θα πράξουν τα όσα έχουν συμφωνήσει ως προς το ελληνικό χρέος και μάλιστα στον χρόνο που πρέπει.

«Περιμένω από τους εταίρους της Ελλάδας να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας, όπως εμείς τηρήσαμε το δικό μας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat».

Ουσιαστικά, με τη φράση του αυτή, ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πεποίθηση ότι η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.

Τα στοιχεία της Eurostat θα δημοσιοποιηθούν την 23η Απριλίου και αμέσως μετά -πιθανότατα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου- οι εταίροι μας θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο «όπλο» του πρωθυπουργού ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αφού θα είναι σε θέση να ανακοινώσει παροχές σε αυτούς που, όπως τονίζει, «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την κρίση.

str sam

Τι είπαν Βενιζέλος, Στουρνάρας

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

«Η τρόικα θα γυρίσει και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup. Γιατί το λέω αυτό με ισχυρή δόση αισιοδοξίας; Γιατί είναι τα αποτελέσματα των θυσιών του Έλληνα πολίτη είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να είμαστε έτοιμοι. Έχουμε αρκετά ανοιχτά θέματα ακόμα, αλλά πιστεύω μέχρι το επόμενο Eurogroup πια –δεν έχουμε και άλλα περιθώρια– θα πρέπει να έχουμε τελειώσει», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου λίγες ώρες πριν την έλευση της τρόικα

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα

Μάχη με τον χρόνο για το “deal” με την τρόικα

Κατά της τρόικας και η Κριστίν Λαγκάρντ

Αλεχάντρο Σέρκας: Ποιοι «απειλούν» τον Ευρωβουλευτή

Σέρκας:«Κοινωνικό τσουνάμι» προκάλεσε η πολιτική της Τρόικας!

Στα 321,44 δισ. το χρέος της Ελλάδας