ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολές Xατζημαρκάκη σε Παπούλια-Γκάουκ για ουσιαστικό διάλογο

Επιστολές Xατζημαρκάκη σε Παπούλια-Γκάουκ για ουσιαστικό διάλογο

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Γκάουκ στην Ελλάδα, απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ επισημαίνοντας τα οφέλη της Γερμανίας από τους τόκους των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ αναφορά κάνει και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς τον Κάρολο Παπούλια, ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρεται σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζει την οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρει ως «δυσάρεστο και λυπηρό» το γεγονός ότι «έως και σήμερα, επίσημη διεκδίκηση των απαιτήσεων αυτών δεν υπήρξε από την Ελληνική Πολιτεία». Εκφράζει δε την προσδοκία του η συνάντηση με τον κ. Γκάουκ να αποτελέσει «την αρχή για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο, ο οποίος θα επιλύσει το καίριο αυτό θέμα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα».

Στην επιστολή προς τον Γιοάχιμ Γκάουκ, ο ευρωβουλευτής κάνει λόγο για ελπιδοφόρο μήνυμα, τόσο από την επικείμενη επίσκεψη στις Λιγκιάδες της Ηπείρου όσο και από το σχέδιο για την ελληνογερμανική συνεργασία με επίκεντρο τους νέους. Εκτιμά μάλιστα, ότι τέτοιες χειρονομίες έρχονται να απαντήσουν στο αίσθημα πολλών στην Ελλάδα ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Γερμανία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να βοηθήσει την Ελλάδα και πέρα από αυτές τις σημαντικές συμβολικές χειρονομίες» αναφέρει ο κ. Χατζημαρκάκης και προσθέτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βαθιά ύφεση, την οποία έχει προκαλέσει η πολιτική λιτότητας της τρόικας. Σημειώνει δε ενδεικτικά, την αύξηση κατά 43% της νεογνικής θνησιμότητας από την αρχή της κρίσης. «Αυτό δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι αποδεκτό για μια υπεύθυνη πολιτική στην Ευρώπη» τονίζει.

PAPOULIAS

Ο κ. Χατζημαρκάκης υπενθυμίζει ακόμη ότι η Γερμανία, από την αρχή της κρίσης έχει εξοικονομήσει ως και 114 δισ. ευρώ από τόκους, καθώς και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη, και κάνει λόγο για μια κρίση χρέους η οποία κατέστησε τον Νότο φτωχότερο και τον Βορρά πλουσιότερο. Επισημαίνει δε, στον Γερμανό Πρόεδρο ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με τη διευθέτηση του ζητήματος του αναγκαστικού δανείου και επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον καλεί ακόμη να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του. «Αυτό θα προσέδιδε στην ούτως ή άλλως σημαντική επίσκεψή σας στην Αθήνα επιπλέον ουσία και βαρύτητα» καταλήγει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Διαβάστε επίσης

SZ: Πώς θα τα καταφέρει ο Γκάουκ να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί;