ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση-ΕΕ: Μπροστά οι Σοσιαλιστές έναντι του ΕΛΚ-Άνοδος Αριστεράς

Δημοσκόπηση-ΕΕ: Μπροστά οι Σοσιαλιστές έναντι του ΕΛΚ-Άνοδος Αριστεράς

Προβάδισμα της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι της κεντροδεξιάς Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), καθώς και άνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL), προβλέπει η έρευνα PollWatch 2014, την οποία διοργανώνει ο ανεξάρτητος οργανισμός VoteWatch Europe και η οποία συνδυάζει στοιχεία δημοσκοπήσεων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να καταλάβει 209 έδρες (σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών), ενώ το ΕΛΚ θα δει τη δύναμή του να μειώνεται σε 202 έδρες.

Τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύεται κατά την ίδια έρευνα η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών(GUE/NGL), η οποία σύμφωνα κατά τις προβλέψεις θα έχει 67 έδρες, σχεδόν τις διπλάσεις δηλαδή, εκλέγοντας τα περισσότερα μέλη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

38bcc2db0b2ec6dde33082f34a202dfc XL

Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο η (GUE/NGL) έχει 35 έδρες —επί συνόλου 766 ευρωβουλευτών— και είναι έκτη δύναμη στην ευρωβουλή, μετά τους Φιλελευθέρους, τους Πρασίνους και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς. Η έρευνα PollWatch προβλέπει ακόμη ότι συνολικά το 29% των εδρών θα καταληφθεί από κόμματα που επικρίνουν την ΕΕ ή εναντιώνονται σε αυτή.

Διαβάστε επίσης:

EUobserver:Ο Τσίπρας στη Σλοβενία για ανασύνταξη αριστερών δυνάμεων

H πορεία του Αλέξη Τσίπρα σε... ντοκιμαντέρ (vid)

Τσίπρας: Η Ε.Ε. ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει