ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαραλαμπίδου: Πρόταση ανατροπής στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Χαραλαμπίδου: Πρόταση ανατροπής στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Πρόταση δημιουργίας, αλληλεγγύης και ανατροπής είναι η πρόταση της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε η υποψήφια περιφερειάρχης Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην ανοιχτή συνέλευση της παράταξης, την πρώτη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της.

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Θεοδωρόπουλος έκανε τον απολογισμό δράσης, ενώ η κ. Χαραλαμπίδου παρουσίασε της διακήρυξη της περιφερειακής παράταξης και επισήμανε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να ξεκινήσουμε μαζί αυτό τον όμορφο αγώνα, για να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι, για την ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία. Για να συγκροτήσουμε τις ομάδες εργασίας, που θα οργανώσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, την παρέμβαση της παράταξής μας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα και να τον καταστήσουν νικηφόρο». Η υποψήφια περιφερειάρχης καταφέρθηκε εναντίον του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι επαίρεται για πλήρη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όταν κάποιοι χρηματοδοτήθηκαν, χωρίς να κάνουν τίποτε, για να πλουτίσουν, και πρόσθεσε:

«Όλοι μαζί μπορούμε να γλυτώσουμε την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τα τζάκια της Θεσσαλονίκης, και να βάλουμε στο προσκήνιο τους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που τους στερούν τα μέσα επιβίωσης και δημιουργίας, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Δεν είμαστε σήμερα εδώ για να διαχειριστούμε ένα ασφυκτικό για τους εργαζόμενους πλαίσιο, είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε ένα μεγάλο κάστρο της μνημονιακής πολιτικής στην χώρα, οχυρώνοντας την διαδικασία της ανατροπής σε πανελλαδικό επίπεδο, καταστώντας την Περιφέρεια κόμβο αντίστασης αρχικά και μετέπειτα κόμβο θετικής δημιουργίας».

xaralampidou-despoina-syriza 425x

Όπως είπε, «πολλοί από την πλευρά του συνασπισμού εξουσίας προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή την μάχη, για να μειώσουν την συμμετοχή των πολιτών, και προσπαθούν επίσης με διάφορα τεχνάσματα, να σερβίρουν τις κυβερνητικές επιλογές σε διάφορες συσκευασίες, εγκλωβίζοντας την λαϊκή επιλογή στην υποστήριξη του ίδιου πλαισίου, της ίδιας μνημονιακής πολιτικής. Εμείς, λέμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο δρόμος της σύγκρουσης με τα ιδιωτικά συμφέροντα των μονοπωλίων και της τρόικας, ο δρόμος που φέρνει τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις στο προσκήνιο. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, θέλουμε να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον δρόμο, εργαζόμενοι είμαστε εδώ, και το πλαίσιο το γνωρίζουμε καλά και είναι δύσκολο, η Κεντρική Μακεδονία ήδη πριν από το Μνημόνιο ρημάχτηκε».

Στο σημείο αυτό μίλησε για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της μεταφοράς ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες (κυρίως από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας), την υποβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών, την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις επιζήμιες επιλογές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το Μνημόνιο ήρθε να εντείνει αυτές τις διαδικασίες και η Κεντρική Μακεδονία έγινε «πρωταθλήτρια» της ανεργίας και των άδειων εργασιακών χώρων.

hqdefault

«Η διοίκηση της Περιφέρειας έκανε τον φοροεισπράκτορα και υλοποιούσε τις επιταγές κυβέρνησης και τρόικας, πάντα ενάντια στις κινητοποιήσεις και στα λαϊκά αιτήματα των κατοίκων, στην καλύτερη περίπτωση σφυρίζοντας αδιάφορα εκεί που τα δικαιώματα τους καταπατώνταν από τις εταιρείες και την κυβέρνηση, φτιάχνοντας έναν μακρύ κατάλογο που αποδεικνύει με ποιους είναι και για ποιων τα συμφέροντα δουλεύει», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου και συνέχισε: «Δεν έκανε τίποτα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία που υποβαθμίζονται και κλείνουν, καθιστώντας την υγεία προνόμιο για λίγους στην Βέροια και στην Νάουσα, δεν είπε λέξη για τα διόδια που σφίγγουν ασφυκτικά την Κατερίνη. Στήριξε ουσιαστικά τις «επενδύσεις» εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο Κιλκίς που οδηγούν σε περιβαλλοντική και παραγωγική καταστροφή την Περιφέρεια. Στήριξε ενεργητικά και παρά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας εξυπηρετώντας επί της ουσίας όχι την προστασία του περιβάλλοντος αλλά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Για τους στόχους της παράταξης σημείωσε: «Θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έναν ουσιαστικό αυτοδιοικητικό θεσμό στα χέρια των εργαζομένων, θέλουμε το πολύχρωμο μπλοκ ανθρώπων που βρίσκεται σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, εκπροσωπώντας διαφορετικές ηλικίες, εργασιακούς κλάδους, κινήματα, εμπειρίες, ενδιαφέροντα, και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, να συστήσει μία μεγάλη ομάδα, που θα δουλέψει ώστε από την περιφέρειά μας να ξεκινήσει μία διαδικασία συνολικής ανατροπής των μνημονίων, του Καλλικράτη και των πολιτικών τους, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στους εκφραστές αυτών των πολιτικών και δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειριστούν την ζωή τους πολύ καλύτερα μόνοι τους».