ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της»

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της»

Δυναμική παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Γερμανό ομόλογό του. Απευθυνόμενος στον Γκάουκ ο κ. Παπούλιας τόνισε:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της» και πρόσθεσε:«Να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες».Επέμεινε στη γραμμή Μέρκελ ο Γερμανός Πρόεδρος: «Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από αυτή της γερμανικής κυβέρνησης».

Ηχηρή παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Γερμανό ομόλογό του. Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε ευθέως στον Γιοακίμ Γκάουκ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι δύο άντρες μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

«Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

papoulias-suginisi

Η κίνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έρχεται να ικανοποιήσει τόσο το λαϊκό όσο και το κοινό περι δικαίου αίσθημα, αφού καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει το θέμα τόσο ξεκάθαρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον και τη στάση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών που θα συναντηθούν με τον κ. Γκάουκ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάουκ κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο. «Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση απ' αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση», απάντησε ο Γερμανός πρόεδρος στον κ. Παπούλια.

Παρόλα αυτά ο Γιοακίμ Γκάουκ αρκέστηκε μόνο να επαναβεβαιώσει την ισχυρή φιλία που συνδέει Ελλάδα και Γερμανία και στην οποία όπως είπε «μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά».

«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κ. Γκάουκ ότι έχει μαζί του στην διπλωματική αποστολή άνθρωπο που ασχολείται με τις αποζημιώσεις του Διστόμου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκάουκ, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ' όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας» και επισήμανε: «Μαζί έχω και δύο μη πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ασχολείται με το θέμα του Διστόμου».

Φιλοφρονήσεις και εγκάρδιο κλίμα κατά την επίσημη υποδοχή

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δύομισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10-12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίν Γκάουκ και εξήγησε ότι το αναφέρει «ως παράδειγμα της εγκάρδιας συννενόησης των δύο λαών».

german1

Και πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας: «Διακόπτω εδώ κ. Πρόεδρε για να σας δώσω τον λόγο να απαντήσετε και για να προετοιμαστεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας να σας αναπτύξει τα πάθη που τραβάει με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ο κ. Γκάουκ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ' όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας» και επισήμανε: «Μαζί έχω και δύο μη πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ασχολείται με το θέμα του Διστόμου».

Στη συνέχεια ο κ. Γκάουκ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα του παραχωρήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στις 14:30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ για τις 16:00 είναι προγραμματισμέν η συνάντηση του Γερμανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 19:00 ο Γιοάχιμ Γκάουκ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε ακόμη:

Επί τάπητος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στα χέρια του Βενιζέλου το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Ο Βενιζέλος «θάβει» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων