ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Επί τάπητος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Συνάντηση Παπούλια – με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουμ

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουμ έχει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας.

Στις 11.45 θα υπάρξει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και στις 12.10 θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις Τύπου.

Ο κ. Παπούλιας θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γερμανό πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισημάνει πως «δεν είναι ηθική υποχρέωση, το επιβάλλουν οι εταιρικές σχέσεις. Η άρνηση, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν κλείνει το θέμα, είναι απλώς ένας ισχυρισμός». «Η άρνηση να συζητήσει η Γερμανία είναι αντίθετη με τη διεθνή νομιμότητα. Έρχεται σε αντίθεση με τις σχέσεις που προσδιορίζουν τους εταίρους. Η άρνηση συζήτησης του θέματος επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών» φέρεται να εκτιμά και να υποστηρίζει ο Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας ευθέως στους ισχυρισμούς του Γερμανού ομολόγου του ότι το χρέος της Γερμανίας για τον πόλεμο έναντι της χώρας μας είναι μόνο … ηθικό!

Στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας, όπου ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο με αιχμές και για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, αλλά και την πολιτική λιτότητας που ασκείται στη χώρα μας.

Στη 1 το μεσημέρι γεύμα προς τιμήν του Γερμανού προέδρου θα παραθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ό Γιόακιμ Γκαόυκ θα καταθέσει στις 2.30 στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη , όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνάντηση με Τσίπρα και Βενιζέλο

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου αναμένεται να θέσουν μετ’ επιτάσεως στον Γερμανό πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος που θα συναντηθούν μαζί του στις 4 το απόγευμα, ενώ στις 6.15 ο Γερμανός πρόεδρος θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα ξεναγηθεί από τον πρόεδρο του μουσείου καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Στις 7.30 θα υπάρξει συνάντηση του Γερμανού προέδρου με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια του Βενιζέλου το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

«Χαστούκι» από ΗΠΑ σε Γερμανία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Γερμανός πρέσβης στη Βιάννο μετά την επέτειο του ολοκαυτώματος

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η άρνηση Σόιμπλε και οι ελληνικές απαντήσεις

Στη Βουλή το σχέδιο της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα τρόμαξαν τον Σόιμπλε (VIDEO)