ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η Πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς»

Σε εξέλιξη η Πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς»

Την ίδρυση της «Ελιάς» χαιρέτισαν με ομιλίες τους, πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που τη συναπαρτίζουν, εκφράζοντας την πίστη τους για την επιτυχία του εγχειρήματος και σημειώνοντας ότι η προσπάθεια για ενότητα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και μετά τις ευρωεκλογές και, ακόμα, πως η «μάχη» θα επεκταθεί και σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είμαστε εδώ», «δεν φτάσαμε εύκολα εδώ, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα φτάναμε», είπε ο Γιάννης Βούλγαρης εκ μέρους της πρωτοβουλίας των «58», εκτιμώντας ότι η δημιουργία της κεντροαριστερής παράταξης θα είναι μια «επίπονη» διαδικασία και πως ο στόχος για τη δημιουργία τού τρίτου πόλου πρέπει να είναι σταθερός. Στόχος της «Ελιάς», τόνισε, η «αλλαγή με σταθερότητα». Ο κ. Βούλγαρης είπε ότι η πρωτοβουλία των «58» θα είναι σταθερή δύναμη για την ενότητα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ότι θα είναι παρούσα και μετά ευρωεκλογές.

«Χρειάζεται να κινηθούμε όλοι πιο συντοινισμένα, να βάλουμε τέλος στη φάση του κατακερματισμού, μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά για τη συνένωση της κεντροαριστεράς» υπογράμμισε. Επιπλέον, άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ελλάδα του μνημονίου περισσότερο μεγένθυνε τις παθογενείς όψεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, παρά συγκρούστηκε μαζί τους.

Εκ μέρους της κίνησης «Μπροστά», ο Παναγιώτης Βλάχος είπε ότι η νέα γενιά χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική κεντροαριστερά, όχι όμως ως «ουρά» των συντηρητικών «γιατί θα την οδηγήσει στην εξαφάνιση». Ανέφερε ακόμα ότι τώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερά για να διαπραγματευτεί ένα νέο συμβόλαιο. Τέλος, τόνισε ότι την κεντροαριστερά της «Ελιάς», της προγραμματικής σοβαρότητας και της αξιόπιστης πολιτικής της οικονομίας, «θα συνεχίσουμε να τη δικεδικούμε και μετά τις ευρωεκλογές».

«Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι βλέποντας τους καρπούς της προσπάθειας για συνεργασία να καρπίζουν», τόνισε ο Γιάννης Τούντας από την «Πολιτεία 2012». Ωστόσο, πρόσθεσε: «δεν πανηγυρίζουμε γιατί σήμερα βλέπουμε κάποιους να λείπουν, αλλά πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε». Εκτίμησε πως μετά τις ευρωεκλογές: «θα συναντήσουμε τις δυνάμεις που δεν είναι εδώ σήμερα, και ειδικότερα τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ».

Το ξεκίνημα της Ελιάς χαιρέτισαν και ο Νίκος Διακουλάκης από την «Πρωτοβουλία Β» που αναφερόμενος στη διαχρονικότητα των προσπαθειών για την κεντροαριστερά είπε πως «το ποτάμι δεν ξεκινά τώρα», καθώς επίσης και ο Γιάννης Ράπτης από τους «Νέους Μεταρρυθμιστές», ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του νέου εγχειρήματος με τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη της «Ελιάς»

Ιδρύθηκε και επίσημα η «Ελιά»: «Παρούσα στις μάχες που έρχονται»