ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης:Στόχος μας να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη

Κουβέλης:Στόχος μας να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη

Στήριξη από τους ενεργούς πολίτες, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, τους πανεπιστημιακούς, να υποστηρίξουν τη «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης απευθυνόμενος σε προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού που υπέγραψαν την διακήρυξη στήριξης της προσπάθειας για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου.

Σε συγκέντρωση που έγινε, προς τιμή τους, το βράδυ ο κ. Κουβέλης , στο χαιρετισμό του ανέφερε πως η πορεία της προσπάθειας που ανέλαβε η ΔΗΜΑΡ θα είναι μακρά και εκτείνεται πέραν των ευρωεκλογών, όχι μόνο για να αποδοκιμαστεί η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όπως είπε, αλλά για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο ευθύνης και σταθερότητας έναντι της αντιπολίτευσης με την αντιφατική και λαϊκιστική πολιτική της. «Δημιουργούμε σήμερα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους ενεργούς πολίτες, τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες. Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη. Να εκφράσουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική αλλά και αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της αντιπολίτευσης με τους εύκολους αφορισμούς, τα συντεχνιακά αιτήματα, τον παρωχημένο κρατισμό». «Είμαστε δύναμη της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, με το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο. Είμαστε σήμερα η υπεύθυνη προοδευτική αντιπολίτευση. Είμαστε η κυβερνώσα αριστερά που προτείνει λύσεις, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης», υπογράμμισε και σημείωσε:

«Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να αλλάξουμε τις πολιτικές. Έχουμε τη δική μας εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη, στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της χώρας. Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα μιας νέας Ελλάδας μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Εκφράζουμε την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο, με σταθερότητα και ομαλότητα, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση. Διεκδικούμε την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού, για να αλλάξουμε τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε στη κριτική για την μη σύμπραξη του κόμματος του με την Ελιά τονίζοντας «ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών και τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

13788518

Το νέο, είπε, προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις και δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Γιατί , όπως τόνισε, τότε ο θολός πολυσυλλεκτισμός και κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλαιοκομματικού παρελθόντος. Η πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως δημιουργεί χειραγωγημένους πολίτες. Ο κ. Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νόημα των ευρωεκλογών για την πορεία της Ευρώπης καθώς και στη σημασία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

«Η χώρα μας αλλά και Ευρώπη χρειάζεται μια επανεκκίνηση που θα εμπεριέχει τις αρχές της αλληλεγγύης, της αναδιανομής και της συνύπαρξης, με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης...Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι κρίσιμη παράμετρος για την αλλαγή πολιτικών», ανέφερε. Υπογράμμισε έντονα τη σημασία του Πολιτισμού στην υπέρβαση της κρίσης και την προάσπιση του δημόσιου λόγου, ευχαριστώντας τους 181 πνευματικούς ανθρώπους που υπέγραψαν την διακήρυξη υποστήριξης της προσπάθειας που έχει αναλάβει η ΔΗΜΑΡ και η Προοδευτική Συνεργασία λέγοντας: «Είναι σαφές, ότι η τέχνη και η διανόηση οφείλει σήμερα να έχει μια σταθερή δημόσια παρέμβαση που θα φέρνει στο προσκήνιο την κριτική της κρίσης με θετικές προτάσεις και λύσεις, μακριά από λαϊκισμούς, εθνικιστικές εξάρσεις, κοινωνικούς αυτοματισμούς, μεταπολιτικά πειράματα και μιντιακά πυροτεχνήματα». Και επανέλαβε τη θέση του για διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος προς όφελος της κοινωνίας με έμφαση τη παιδεία και τον πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης:

«Το πλεόνασμα έγινε με βάρβαρες πολιτικές, αλλά πρέπει να μοιραστεί»