ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά, γάλα και φάρμακα

Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά, γάλα και φάρμακα

«Μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς – Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:

- δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ σημαντικό θέμα για την επιχειρηματικότητα

farmakeio

- Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί πέτυχαν μια πρώτη νίκη, με ερωτηματικά ωστόσο, καθώς η τρόικα έδωσε το πράσινο φως ώστε τα ΜΥΣΥΦΑ να παραμείνουν στα φαρμακεία αλλά μόνο για τρεις μήνες.

Ειδικότερα, τα ΜΥΣΥΦΑ θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στα φαρμακεία με παράλληλη απελευθέρωση της τιμής τους προς τα κάτω. Με την λογική αυτή, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε η κυβέρνηση μέσα από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, που σημαίνει διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από Σούπερ Μάρκετ.

Η πρόταση για τρίμηνη παράταση ανήκει στην κυβέρνηση, ως αντεπιχείρημα προκειμένου να μην ξεκινήσει πλήρης διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Σ/Μ.

Ένα άλλο αίτημα που έχει πάρει παράταση επίσης, αποτελεί η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%, και θα εξετασθεί το καλοκαίρι, ζήτημα όμως που προβληματίζει εντονότατα τους φαρμακοποιούς καθώς εκτιμούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.

- Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

- Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος. Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΜΥΣΥΦΑ: «Μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς

Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

Τσίπρας: Σχεδιάζουν να μας φορέσουν νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές