ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Ρεν για συμφωνία με τρόικα

Ικανοποίηση Ρεν για συμφωνία με τρόικα

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις».

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται να επανέλθει σταδιακά, εντός του 2014, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται στη σωστή τροχιά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αφού οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν πλέον συμφωνηθεί.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτές θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική της ανάπτυξης και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους Έλληνες πολίτες.

Εξάλλου, όπως τόνισε, θα υπάρξει επιτάχυνση των προσπαθειών για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και θα υπάρξουν επίσης περισσότερα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων με τη χρήση κοινοτικών πόρων.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα για να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνημένες πολιτικές, κυρίως τώρα που επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Πράγματι, σημείωσε, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο κύριος μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Συνολικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης, το οποίο είναι αναμφίβολα θετικό νέο όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε ο επίτροπος.

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι η τελική επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου από τη Eurostat, υπογράμμισε ότι η αποστολή της τρόικας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, και ως τμήμα αυτής της απόφασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στο δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, επέμεινε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και με την περαιτέρω σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, ωστόσο -όπως είπε- είναι εφικτό να συνδυαστούν και τα δύο, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο επίπεδο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης τον τελευταίο χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Νταλάρα: «Το ΔΝΤ να κουρέψει και τα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα!»

O ύποπτος ρόλος του ΔΝΤ - «Επικίνδυνα» παιχνίδια με τις τράπεζες

Πόλεμος ΔΝΤ- ΕΕ – Παιχνίδια ισχυρών στις πλάτες της Ελλάδας