ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοινοβουλευτική και Συνταγματική εκτροπή»

«Κοινοβουλευτική και Συνταγματική εκτροπή»

H δυσπιστία, της δυσπιστίας, ώ... κατακαημένη Ελλάδα. Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίασε για άλλη μια φορά το ελληνικό κοινοβούλιο σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση. Για «πραξικόπημα» έκανε λόγο στην τελική του παρέμβαση στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση.

Η εικόνα που παρακολούθησε ο ελληνικός λαός σήμερα στη Βουλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον απογοητευτική. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από νομικής φύσεως ζητήματα τα οποία είναι αμφίβολο αν κατάλαβε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού το οποίο ενδεχομένως παρακολούθησε τη συζήτηση.

Αναμφίβολα η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «ταρακούνησε» το σύστημα και τίναξε στον αέρα τη διαδικασία συζήτησης επί του περίφημου πολυνομοσχεδίου. Είναι βέβαιον ότι η συγκυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, αφού αμέσως μετά την πρόταση άλλα είπαν αρχικώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Μαρία Κόλλια και άλλα είπαν αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Βουλής κύριος Μεϊμαράκης.

Απολύτως πειστικά επιχειρήματα δεν πήραμε από καμία πλευρά. Εκείνο που έμεινε ως εντύπωση είναι οι προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου καθώς και οι εκατέρωθεν κατηγορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έμειναν αναπάντητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα με τρεις βασικούς στόχους:

1ον. Nα αποδομίσει το λεγόμενο success story το οποίο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και το οποίο είναι αλήθεια ότι δεν το έχει αντιληφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού στην καθημερινότητά του, που εξακολουθεί να είναι δυσβάστακτη.
2ον. Nα κερδίσει χρόνο τόσο επί της διαδικασίας της συζήτησης και των αντιδράσεων, όσο και για ενδεχόμενες επιπλέον αλλαγές επί του νομοσχεδίου.
3ον. Να μπορέσει, ενόψει Eurogroup, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να διαταράξει την επικείμενη «φιέστα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης την Τρίτη και την Τετάρτη.

Από την άλλη μεριά, το κυβερνητικό επιτελείο είναι αλήθεια ότι «πιάστηκε στον ύπνο» και οδηγήθηκε σε «νομικίστικες» απαντήσεις οι οποίες αγγίζουν τα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας. Αλήθεια πόσο βάσιμο μπορεί να θεωρηθεί το επιχείρημα της απόρριψης της πρότασης μομφής επειδή κατατέθηκε σε ημέρα νομοθετικού έργου;

Μετά την απόρριψη της πρότασης ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία και κάνοντας λόγο για «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Επί της ουσίας, το «σύστημα» κατάφερε για άλλη μια φορά να «μαζέψει» και αυτή την αντίδραση με νομικά τερτίπια και τα πράγματα να προχωρήσουν – όπως και πριν – αφού προέχει (ξανά) η σωτηρία της χώρας και η έγκαιρη καταβολή των δόσεών μας...

Το ίδιο ακριβώς έργο το έχουμε ξαναδεί και στα προηγούμενα μνημόνια καθώς και στις αναπροσαρμογές τους. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας συγκεντρώνεται στη Βουλή, τα αίματα ανάβουν σε επίπεδο προσωπικών αντεγκλήσεων και χαρακτηρισμών, κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχωρούν κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και στη συνέχεια όλα τα μέτρα ψηφίζονται αβίαστα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Έχει όμως και συνέχεια... Μετά τις ψηφοφορίες, ακούμε και βλέπουμε τους ψηφίσαντες με ύφος τεθλιμμένο να ανακοινώνουν στις κάμερες πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν τέτοια μέτρα... και όπως από μικρά παιδιά ακούμε στο φινάλε κάθε παραμυθιού: «Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς... δυστυχώς χειρότερα».

Διαβάστε επίσης:

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή-Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Αλαλούμ στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα κατά του Στουρνάρα (βίντεο)

Σταμάτης: Ο Τσίπρας καθυστερεί τη λήψη των χρημάτων

Δείτε LIVE τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή