ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας:Μέσα στους επόμενους δυο μήνες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Στουρνάρας:Μέσα στους επόμενους δυο μήνες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες (Μάιο – Ιούνιο), η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων διάρκειας 3-5 ετών. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε το πρώτο εξάμηνο μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις».

Τα ποσά που θα εισρεύσουν από τον συγκεκριμένο δανεισμό, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, την άντληση χρηματοδότησης μέσω repos από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη δόση, θα καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η πλήρης κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες (που αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup), δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει και τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δις. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Ενώ, «βοηθά» τη συζήτηση, από τον Ιούνιο και μετά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της μείωσης του χρέους της χώρας.

Πάντως, σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, συζητήθηκε ή εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας 4- 5 δισ. ευρώ εφέτος.

Ο κ. Στουρνάρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την πρώτη ημέρα εργασιών του άτυπου Ecofin, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ως «ανακούφιση για όλους» και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών ως «πολύ καλή».

Ερωτηθείς για τα 6 συν 6 προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί κάθε μια από τις «μικρές» δόσεις του 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «για τη μεγάλη δόση (σ.σ. 6,3 δισ. ευρώ), προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά - Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση Β. Σόιμπλε με Κ. Χατζηδάκη

Τα μηνύματα των ξένων μετά το πολυνομοσχέδιο και το Eurogroup

Στουρνάρας: Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

Σόιμπλε: Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει

Ρεν: Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις αγορές

Tα χαμόγελα της... ευτυχίας στο Ζάππειο (pics)