ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

Στουρνάρας: Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, με την πρώτη έκδοση να πραγματοποιείται το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως σημείωσε.

«Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι τα χρήματα του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των δημοσιονομικών, επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τους επόμενους 12 μήνες και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2016», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο του Μπλούμπεργκ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έχει ποντάρει» την αξιοπιστία του στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης του 2010, όπως αναφέρεται.

Στη συνέχεια, σημειώνεται η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι εάν τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, προ καταβολής των επιτοκίων, η Ελλάδα θα είναι σε θέση για νέα απομείωση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος 2 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα επωφεληθεί επίσης όταν οι τράπεζες αρχίσουν σε λίγους μήνες να δανείζουν ξανά.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων θα καλυφθεί από τις ιδιωτικές αγορές», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank δείχνει ότι υπάρχει «τεράστια ζήτηση» για τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές.

Τέλος, σε σχέση με το μέλλον του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως μολονότι η αρχική αποστολή του και οι στόχοι έχουν ολοκληρωθεί, η παραμονή του «εξαρτάται από τη βούληση του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς εάν επιθυμεί να γίνει κεντρικός τραπεζίτης, απάντησε «είμαι υπουργός Οικονομικών τώρα».

Διαβάστε επίσης:

Στο Ζάππειο ο Στουρνάρας: Ζητήσαμε έκθεση προόδου (vid)

Στουρνάρας: Έχω κλείσει τον κύκλο μου στο υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων