ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για τις θέσεις Δραγασάκη

Κόντρα στη Βουλή για τις θέσεις Δραγασάκη

Έντονο προεκλογικό τόνο προσέδωσε η κυβέρνηση και η ΝΔ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, με τον υπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Στουρνάρα και Μάκη Βορίδη, να καταφέρονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον με αφορμή πρόσφατη ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη, για «τριχοτόμηση θέσεων σχετικά με το εθνικό νόμισμα» και «για απειλές ενάντια στο λαό, ότι θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.».

Ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του για τη λήξη της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, ενώ αναφερόμενος στις τροπολογίες που καταργούν την προείσπραξη ΦΠΑ και μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση στους ανέργους και τις εξαιρετικά χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «διαψεύδει την ακατάσχετη αδολεσχία των συνομωσιολόγων και καταστροφολόγων που, βλέποντας το πρόγραμμα στρατηγικής να αποδίδει, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους».

Στον ίδιο τόνο, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) διατράνωσε πως «η αντιμνημονιακή τρέλα δεν είναι πια της μόδας. Η μόδα στην πολιτική κρατάει λιγότερο και από τη γυναικεία μόδα. Έχετε την εντύπωση πως στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα βάλουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα;»

Με αφορμή την πρόσφατη έμμεση αναφορά του Γ. Δραγασάκη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που οι δανειστές της Ελλάδας αρνηθούν την ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο διαφορετικές απόψεις για το νόμισμα της χώρας - τη συνιστώσα της δραχμής και τη συνιστώσα του "οιωνεί ευρώ", που θα κόβει ευρώ όποτε θέλει, θα μοιράζει λεφτά κ.λπ. Σήμερα όμως, ο κ. Δραγασάκης μάς είπε πως υπάρχει και ο δρόμος του δημοψηφίσματος. Τι άλλο θ' ακούσουμε; Αποφασίστε».

«Αν ως υπουργός Οικονομικών εκφυλίζετε μια συζήτηση ή προσπαθείτε να την αντιμετωπίσετε με όρους προπαγάνδας, φοβάμαι πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιο αρνητικά για την οικονομία και τη Δημοκρατία» απάντησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κάποιοι θα πρέπει να μάθετε τι σημαίνει Δημοκρατία. Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει με σιωπή των αμνών, πολιτικά κοιμητήρια, κόμμα όπου κάποιος αποφασίζει και κάποιοι ακολουθούν» πρόσθεσε. «Η άποψη και θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που αποφασίζεται με δημοκρατία και διά της πλειοψηφίας. Αυτήν εκφράζουμε όλοι στον δημόσιο λόγο ανεξάρτητα απ' τις όποιες απόψεις κατατίθενται στα συνέδριά μας. Δεν ξέρετε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ; Δεν γνωρίζετε πώς δεν είναι προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του ευρώ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης.

«Ποσώς μας ενδιαφέρει το πώς λαμβάνει τις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως σημαντικό ότι υπάρχει ένας εσωτερικός σας διάλογος, που τελικώς δεν έχει καταλήξει, και αν αύριο αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ο λαός θα πρέπει να ξέρει πως θα βρεθεί με τη δραχμή στο χέρι» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης. «Είναι ακραίο και σκληρά ακραίο να ξαναθέτετε το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", και να απειλείτε το λαό, ότι αν δεν πετύχουν τα σχέδια της διαπραγμάτευσής σας θα τον στείλετε σε δημοψηφίσματα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή του για τη «σημαντική υπερκάλυψη που σημειώθηκε, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». «2,86 δισ. αντλήθηκαν, υπερκαλύφθηκε η δημόσια και διεθνής προσφορά. Συμμετείχαν πάνω από 250 θεσμικοί επενδυτές υψηλής ποιότητας, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον τους προς τις ελληνικές τράπεζες. Το 10% κατανέμεται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, και το 90% απ' τις νέες μετοχές, σε νέους επενδυτές που συμμετείχαν έγκαιρα στη διεθνή προσφορά. Η Eurobank γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά και πάλι πλειοψηφική μετοχική βάση. Η εξέλιξη είναι ορόσημο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ζημιωθεί από τη διαδικασία επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως «σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 40 δισ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απ' τα οποία 25 δισ. στις 4 συστημικές τράπεζες - και τα υπόλοιπα για την εξυγίανσή του. Μέσω του κουρέματος και της επαναγοράς κουρεμένων ομολόγων, το Δημόσιο κέρδισε 35 δισ., ενώ σήμερα έχει μέσω του ΤΧΣ στην κατοχή του τραπεζικές μετοχές 22 δισ. ευρώ, με την αξία τους να αυξάνεται καθώς τα μεγέθη των τραπεζών και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται».

«Το ισοζύγιο οφέλους-κόστους είναι ξεκάθαρα θετικό για το Δημόσιο, και βρίσκεται στα 16 δισ. Αυτά είναι τα νούμερα και όχι αυτά που οραματίζεστε και φαντάζεστε εσείς» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τόσο πολύ παραποιείτε την πραγματικότητα; Ποια κοινή λογική λέει ότι δίνουμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ στους τραπεζίτες και λέμε πως κέρδισε η χώρα;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Το κούρεμα έγινε για να ανακουφιστεί το δημόσιο χρέος. Όχι για να βάλουμε άλλα 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, και επιπλέον να εξαφανίζονται αυτά τα ποσά» συμπλήρωσε.

«Δώσατε 11 δισ. στη Eurobank - και το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο πουλώντας τη μετοχή με 0,30 ευρώ. Πάνε τα 11 δισ. Τι έχει απομείνει απ' αυτά;» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης. «Πανηγυρίσατε γιατί παραχωρήσατε τζάμπα την Eurobank- και το ίδιο θα κάνετε στην Εθνική. Για να κάνετε αύξηση του κεφαλαίου μ' αυτήν την εξευτελιστική τιμή, χρειάστηκε να φέρετε ένα νόμο-έκτρωμα τις προάλλες, δεσμεύοντας τον βασικό μέτοχο να μην συμμετάσχει, και να γίνει πώληση της μετοχής κάτω και απ' τη χρηματιστηριακή τιμή. Και επειδή αυτά είναι βαριά αδικήματα, φέρατε νόμο που τα αμνηστεύει» επέμεινε ο βουλευτής.

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Ακόμα και με τη δική σας λογική, το Δημόσιο βγαίνει κερδισμένο κατά 800 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει κέρδος 9,4 δισ. από την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, και η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του ΤΧΣ έχει ανέβει» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαϊου θα τεθεί το θέμα χρέους

Γ. Δραγασάκης: Whatever it takes

Δραγασάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας