ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αψιμαχίες στη Βουλή για τις λαϊκές αγορές

Αψιμαχίες στη Βουλή για τις λαϊκές αγορές

Εξυγιαντική παρέμβαση, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αν και ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να συνεχίσει τον διάλογο με τους φορείς μέχρι και τη Δευτέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια. Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχουν σήμερα φαινόμενα παθογένειας στις λαϊκές αγορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, αν και αναγνώρισε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε ήταν πολύωρος και στο υπουργείο, και στις έδρες των σωματείων και στο κοινοβούλιο, ζήτησε από την κυβέρνηση να τον συνεχίσει και τη Δευτέρα, παρατηρώντας πάντως ότι από την κατάθεση των διατάξεων στη Βουλή μέχρι και σήμερα, «η κυβέρνηση έχει εξελίξει τη θέση της, έχει φτιάξει ένα καλύτερο νομοσχέδιο από το αρχικό», αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να μην προσέλθει στον διάλογο με θέσεις πλήρως αμετακίνητες.

Τους εκβιασμούς που ασκούνται σε βάρος των βουλευτών για μήνυμα στην κάλπη την 25η Μαΐου, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για δε τα αιτήματα που προβάλλονται, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει ο μικρός μανάβης της γειτονιάς, του στεγασμένου χώρου, να είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο (ΙΚΑ, Εφορία κλπ) αλλά να μην γίνει το ίδιο με όσους έχουν θέση στις λαϊκές αγορές. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο, διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στις λαϊκές.

«Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, αντί να εξορθολογίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα και ανασφάλεια και ως εκ τούτου εμείς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι έχει εξαντλήσει τη διαβούλευση και έξω από τη Βουλή παραγωγοί και πωλητές να διαμαρτύρονται με ένα πολυπληθές συλλαλητήριο.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία χαρακτήρισε τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά προκλητικό απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο: «Πάτε να δημιουργήσετε άνεργους παραγωγούς και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές χρωστούν 100 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤ και που τους εξασφαλίζετε πληθώρα απαλλαγών» είπε η βουλευτής.

«Η σημερινή κυβέρνησις, μιαν και μόνην συνέπειαν επέδειξε. Είναι πιστός εκτελεστής των Μνημονίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης και υπογράμμισε ότι το κόμμα του «έχει δώσει όρκο τιμής ότι θα αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές για να συνεχίσουν να είναι το καταφύγιο του φτωχού».