ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Διαμάχη για την κατανομή του τηλεοπτικού​ χρόνου στα κόμματα

Ευρωεκλογές: Διαμάχη για την κατανομή του τηλεοπτικού​ χρόνου στα κόμματα

Να μην «περάσει» η υπουργική απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα εν όψει των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 ζητά ο συνασπισμός κομμάτων «Γέφυρες Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση - Θόδωρος Σκυλακάκης», κάνοντας λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη και για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και ο χρόνος δωρεάν προβολής των κομμάτων (διαφημιστικά μηνύματα) κατά την προεκλογική περίοδο από τους ραδιοφωνικού και τηλεοπτικούς σταθμού εθνικής εμβέλειας (δημόσιους και ιδιωτικούς).

Ο τηλεοπτικός χρόνος επιμερίζεται μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Κατά συνέπεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν έχουν την ευχέρεια να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα.

Ωστόσο οι κ.κ. Τζήμερος και Σκυλακάκης με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώσουν ότι το συνολικό κόστος των διαφημίσεων των κομμάτων ανέρχεται στα 4.800.000 ευρώ, το ποσό αυτό πληρώνεται από το δημόσιο ταμείο και πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα.

Επισημαίνουν ακόμα ότι τα δύο κόμματα που συνασπίστηκαν έχουν παρουσία ετών από το 2009 που ιδρύθηκε η Δράση και από το 2012 η Δημιουργία Ξανά και σύμφωνα με τα κριτήρια της αναλογικής ισότητας έπρεπε να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (185.073 ευρώ) και Οικολόγοι Πράσινοι 190.463 ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινο φως» στον προφυλακισ​μένο Γ. Γερμενή να μεταβεί στη Βουλή