ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκλογές 2014-Κουμουτσάκος: Δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες των ΑμεΑ

Eκλογές 2014-Κουμουτσάκος: Δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες των ΑμεΑ

«Η αναπηρία δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αφετηρία και εφαλτήριο να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή για όλους. Η ένταξη στην κοινωνία και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί πρόκληση πολιτισμού για όλους μας», επισήμανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Οι ανάγκες των ΑμεΑ», που διοργάνωσε ο συνδυασμός «180 μοίρες-Η Αττική Αλλάζει πρόσωπο» στον χώρο του Free Thinking Zone, ένα από τα λίγα καταστήματα με πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και της τοποθέτησης ραμπών, αλλά και της πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων, όπως οι φωνητικές εντολές. Στη συζήτηση πήραν μέρος οι υποψήφιοι του συνδυασμού, Γιάννης Κωστάκης, παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Αθανάσιος Ηλίας, Πέτρος Κούκος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Πέππας.

Ο κ. Ηλίας τόνισε πως πρέπει να αλλάξει η εδραιωμένη αντίληψη στην κοινωνία, που αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ μόνο ως άτομα χρήζοντα βοήθεια. Αντίθετα, σημείωσε, οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να αποτελούν παραγωγικά μέλη της και με τη συμμετοχή τους να αλληλεπιδρούν στην κοινωνική δυναμική και την οικονομία.

«Θα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, ώστε σε όλη την Αττική το δικαίωμα της ελευθερίας κίνησης για όλους να επιτευχθεί σε κάθε δήμο και γειτονιά», ανέφερε ο κ. Κωστάκης, αναφέροντας πως στην Ελλάδα το 12% του πληθυσμού είναι ΑμεΑ.

«Η αρχή πρέπει να γίνει από εμάς, να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητά μας. Αν δεν κάνουμε αυτό το βήμα, κανείς δε θα μας καταλάβει και θα παραμένουν εναντίον μας. Οι άνθρωποι με αναπηρία τα βάζουν συχνά με τους άλλους, για το τι έχουν κάνει για αυτούς. Ούτε ειδικά άτομα είμαστε, ούτε κακόμοιροι, ούτε παιδάκια. Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξουν και ο άλλοι» τόνισε ο κ. Κούκος.

Διαβάστε επίσης:

Περιφερειακές εκλογές 2014: Επίσκεψη Κουμουτσάκου στο ΧΥΤΑ Φυλής