ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη Τζαβέλα: Η «νονά» της Ελληνικής ΑΟΖ

Νίκη Τζαβέλα: Η «νονά» της Ελληνικής ΑΟΖ

Το όνομα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού έχει συνδεθεί απόλυτα στις Βρυξέλλες με την ενέργεια και την ΑΟΖ.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από τις 14 Μαρτίου του 2013 όπου και υπερψηφίστηκε η ομώνυμη έκθεση για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό οδικό χάρτη έβαλε την υπογραφή της στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα.

Την έκθεση που προδιαγράφει όλο το στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε. για τα ενεργειακά έως το 2050 αλλά κυρίως για τα εθνικά μας συμφέροντα την αναγνώριση της προστασίας από την Ε.Ε. όλων των ενδογενών πηγών ενέργειας. Το σπουδαιότερο σημείο της έκθεσης Τζαβέλα αφορά την προστασία των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Η έκθεση της κας Τζαβέλα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές με τρίτες χώρες, φωτογραφίζοντας τη Τουρκία.

Η ψήφιση της έκθεσης Τζαβέλα και η υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων από τους Ευρωπαίους αποκορυφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου που επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Στην συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών των κρατών μελών της Ένωσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργούς ενέταξε τις ενεργειακές εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευση των ενδογενών πηγών της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

Οι εξελίξεις έως σήμερα δικαίωσαν απόλυτα την νονά της Ελληνικής ΑΟΖ και εισηγήτριας της έκθεσης για το 2050, Νίκη Τζαβέλα, ιδιαίτερα κατά τη κρίση στην Ουκρανία όπου η Ευρώπη αισθάνθηκε όσο ποτέ την σπουδαιότητα της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης και την διαφοροποίηση των πηγών και προμηθευτών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014: Το μήνυμα της Νίκης Τζαβέλα

Εκλογές 2014-Τζαβέλα: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τα ΜΜΕ