ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Μια σχέση με άδοξο τέλος

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Μια σχέση με άδοξο τέλος

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο εκλογές, για να αποκατασταθεί η "δημοκρατική ομαλότητα" και η δυσαρμονία μεταξύ κοινωνικής και πολιτικής βούλησης, η σχέση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας μπαίνει σε νέα φάση.

Μπορεί οι μετρήσεις να έδιναν το ποσοστό της Ελιάς κοντά στο 5%, ωστόσο με το 8% o Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί πως μπορεί να διεκδικήσει ένα περισσότερο κομβικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων και στον ανασχηματισμό που βρίσκεται προ των πυλών, αναμένεται να διεκδικήσει ακόμα περισσότερες θέσεις για το πράσινο στελεχιακό δυναμικό. Σ' αυτό το κλίμα, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, επιλέγοντας να τους αιφνιδιάζει, όπως έγινε και με την προαναγγελία του για συνέδριο της Ελιάς τον Οκτώβριο, η οποία έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Η - έστω και φαινομενική - ανάκαμψη του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι απαιτήσεις που προβάλλει, αρχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως στη Λεωφόρο Συγγρού. Στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν πως ένα κομμάτι του κόσμου που παραδοσιακά ψήφιζε το κόμμα, απέχει λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και των συνεχών προβλημάτων που δημιουργεί η συμπόρευση με τους παραδοσιακούς αντιπάλους. Οι αντιδράσεις όμως, δείχνουν να κλιμακώνονται, έπειτα και από τα τελικά αποτελέσματα στις περιφέρειες της χώρας, για τα οποία κορυφαίο στέλεχος στη γαλάζια ιεραρχία έλεγε την Κυριακή πως κρύβουν υπόγεια συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γαλάζιος αυτοδιοικητικός μάλιστα υποδείκνυε συγκεκριμένες συμμαχίες σε όλη τη χώρα (Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία κ.α.), την ώρα που ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας έβραζε για την ανοιχτή στήριξη σε Καμίνη και Σγουρό.

Στη Λεωφόρο Συγγρού τα τηλέφωνα έχουν πλέον σπάσει εναντίον της στάσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και δημόσια "αντιπασοκικό μπλοκ" βουλευτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την οργή της κομματικής βάσης. Πολιτικός αναλυτής μάλιστα, σημείωσε στο newsbomb.gr, πως ενόψει εθνικών εκλογών δεν αποκλείεται άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για ζητήματα που έμειναν πίσω και έχουν κοινωνική υφή. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, όταν ο Βενιζέλος αντιληφθεί πως ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης εξαντληθεί δεν αποκλείεται να τη βυθίσει προσβλέποντας σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν αυτό το ενδεχόμενο αυτό και το ταυτίζουν με όσα έγιναν στις περιφερειακές εκλογές, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ενόψει της χάραξης της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος, το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές το αργότερο σε 8 μήνες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στην ατζέντα Σαμαρά - Βενιζέλου

«Μαδούν την μαργαρίτα» για τις εθνικές εκλογές;