ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλήνιες 2014 - ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τις εξετάσεις

Πανελλήνιες 2014 - ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τις εξετάσεις

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ασκεί η Κουμουνδούρου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας μαθητή την πρώτη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και δίνει το στίγμα για το τι θα κάνει μια αυριανή, όπως λέει, κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Όταν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν με την τραγική είδηση ότι ένας από τους μαθητές μας, ένας νέος 18 χρόνων, δεν άντεξε τη ψυχολογική φόρτιση των εξετάσεων και έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ .

Τονίζει δε ότι πάντοτε πίστευε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν μια «δοκιμασία» μεγάλης διάρκειας, με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Κάνει λόγο για μύθους που καλλιεργούνται εδώ και χρόνια και υποστηρίζουν ότι οι «πανελλαδικές εξετάσεις είναι το μόνο δίκαιο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής».

Όλοι γνωρίζουν επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και τους αποκλεισμούς.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην επέκταση του θεσμού των πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και υποστηρίζει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία.

Ακόμη ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για το γεγονός ότι οι αλλαγές που προώθησε δεν έτυχαν της ανάλογης μελέτης, διαλόγου αλλά και πειραματικής εφαρμογής.

Ωστόσο, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση υπάκουσε τον ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση.

Επιπλέον κάνει αναφορά στην Τράπεζα Θεμάτων λέγοντας ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας διαθέτει 1.570.000 ευρώ για τη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσε να προσλάβει πάνω από 1.000 αναπληρωτές, με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών κενών των σχολείων.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς

Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει :

  • 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές: Μαθητής στα Γιαννιτσά δεν άντεξε το βάρος των Εξετάσεων και αυτοκτόνησε

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων