ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την παιδική πορνογραφία

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την παιδική πορνογραφία

Με ευρύτατη συναίνεση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας - «Παρών» δήλωσαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ποινικοποιούνται μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διευκολύνονται με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών, όπως είναι η άγρα παιδιών για σεξουαλικούς λόγους, μέσω κυρίως του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, στα οποία οι ανήλικοι έχουν διαρκώς αυξανόμενη πρόσβαση. Επίσης θεσπίζεται το αξιόποινο των πράξεων που συνδέονται με τις πορνογραφικές παραστάσεις, υπό την έννοια της προορισμένης για ακροατήριο οργανωμένης απευθείας έκθεσης ανηλίκων, είτε σε ζωντανή παράσταση, είτε με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Παράλληλα, επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας των θυμάτων κατά τη διερεύνηση των εγκλημάτων και την ποινική διαδικασία, ενώ θεσπίζονται διατάξεις για παροχή αρωγής στα θύματα, για χορήγηση άδειας παραμονής, αλλά και για δυνατότητα λήψης αποζημίωσης.

Οι εισηγητές πάντως, τέλος, του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, των ΑΝΕΛ, Μ. Χρυσοβελώνη, της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη διατύπωσαν παρατηρήσεις και επιφυλάξεις σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωεκλογές 2014: «Άναψαν» τα αίματα για τα αποτελέσματα στη Βουλή