ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος: Νέα προκήρυξη αν υπάρξουν κενά στα πανεπιστήμια

Λοβέρδος: Νέα προκήρυξη αν υπάρξουν κενά στα πανεπιστήμια

Τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα παρείχε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μαρούσι.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων διατύπωσαν πολλές επιφυλάξεις ως προς τη διαδικασία με την πρόεδρο του συλλόγου των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών κα Μωροπούλου να κάνει λόγο για εμπαιγμό και να προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις μετά την γενική τους συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων ζήτησαν διευκρινήσεις σε σειρά ζητημάτων που αφορούν τη διαδικασία αξιολόγησης των οργανισμών και των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων και την προκήρυξη 600 θέσεων, οι οποίες θα καλυφθούν από την δεξαμενή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι από τις 600 θέσεις μόνο οι 102 θα καλυφθούν μέσω της διαϊδρυματικής κινητικότητας, ενώ οι 498 θα καλυφθούν ενδοϊδρυματικά.

Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση που ο ανεξάρτητος εκτιμητής διαπιστώσει έλλειμμα θέσεων, τότε θα υπάρξει και νέα προκήρυξη.

«Η δήλωση που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι το ευαγγέλιό μου. Αυτό ακριβώς θα εφαρμοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «σε 50 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» επισημαίνοντας όμως ότι από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα είναι αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι τρεις εταιρείες που θα αναλάβουν την αξιολόγηση των οργανισμών και των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων έχουν την υποχρέωση να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, το οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν πληγεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας θα αξιολογηθούν τον πρώτο μήνα, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων. «Έως τότε δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος» επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Παιδείας.

Εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων έκαναν πάντως λόγο για «διάτρητη διαδικασία» και για «εμπαιγμό από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών που κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέφρασε την αντίθεσή της στην νέα διαδικασία κάνοντας λόγο για "πλήρη ανατροπή" των όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση τους τελευταίους έξι μήνες».

«Η κύρια διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο, ότι κανένας διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου δεν πρόκειται να απολυθεί, ασφαλώς δεν είχε δοθεί ερήμην της κυβέρνησης, καθώς είχε ανακοινωθεί κατ΄ επανάληψη από τον απελθόντα υπουργό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, διακηρύσσει την άρνησή της να «συμμετάσχει σε αυτήν την αδιανόητη παλινωδία της κυβέρνησης» και ζητεί την απόσυρση της προκήρυξης.

Διαβάστε επίσης:

Πού επανατοποθετούνται οι 600 «διαθέσιμοι» διοικητικοί