ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κάλπες μέσω αποτροπής της εκλογής Προέδρου

Τσίπρας: Κάλπες μέσω αποτροπής της εκλογής Προέδρου

Την αποτροπή εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να προκληθούν εκλογές και η προγραμματική και οργανωτική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι δύο κυρίαρχοι στόχοι για τον Αλέξη Τσίπρα όπως τους παρουσίασε στην εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, για την πολιτική συμμαχιών ο κ. Τσίπρας επανέλαβε μεν τον κορμό της δήλωσης που έκανε το βράδυ των εκλογών για την ανάγκη μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας, με την διαφορά ότι σήμερα σημείωσε ότι αυτή η συμμαχία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος η άποψη υπέρ της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας με το σκεπτικό, ότι η μεγάλη πολιτική ρευστότητα περιορίζει εξ αντικειμένου τις δυνατότητες συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Ως προς τον πρώτο στόχο, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος θεσμικός τρόπος για να προκληθούν εκλογές και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί η συλλογική δράση στο κόμμα, να βελτιωθεί η πολιτική λειτουργία και να τεθεί, ενδεχομένως και σε νέες βάσεις η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ως παράδειγμα αναιμικής οργάνωσης ανέφερε το γεγονός ότι υπήρχαν εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ήταν παρόντα μέλη του κόμματος, ενώ σημείωσε και την επίσης αναιμική ανάπτυξη και δράση της νεολαίας του κόμματος.

Γενικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο και την πολιτική συγκυρία και την πρώτη θέση του κόμματος στις ευρωεκλογές, ώστε να μην απωλέσει την κοινωνική και εκλογική δυναμική του όπως η ΕΔΑ που αντί να αφομοιώσει τις δυνάμεις του Κέντρου, ακολούθησε άλλη τακτική με συνέπεια να συρρικνωθεί στη συνέχεια.

Για την προγραμματική ετοιμασία ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας ετήσιος απολογισμός προκειμένου να αναθεωρηθούν πτυχές του προγράμματος και να εμπλουτιστεί με νέες θέσεις.

Στόχος είναι, όλα αυτά τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και προβλέπονται πυκνές πολιτικές εξελίξεις σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.