ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση σε καλλιτέχνες να μην επιτρέπουν τη χρήση τραγουδιών από τη ΧΑ

Έκκληση σε καλλιτέχνες να μην επιτρέπουν τη χρήση τραγουδιών από τη ΧΑ

Ανοιχτή επιστολή σε καλλιτέχνες, με την οποία τους ζητά να ασκήσουν κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα που έχουν προκειμένου να αποτρέψουν τη χρήση τραγουδιών τους από τη Χρυσή Αυγή στέλνει η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης.

«Αυτά τα τραγούδια δεν ανήκουν στους φασίστες» γράφει η επιστολή με αποδέκτες της τους: Νίκο Καλογερόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ουρανία Ξυλούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Έρη Ρίτσου και Γιώργο Σκούρτη.

Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου, όπου ακούγονταν τραγούδια, συνδεμένα με αντιφασιστικούς αγώνες, μαζί με φασιστικά συνθήματα, στρατιωτικά εμβατήρια και μεταφρασμένους ναζιστικούς ύμνους.

«Όσοι και όσες βρισκόμασταν εκεί διαδηλώνοντας την αντίθεσή μας στο φασισμό, ακούσαμε έκπληκτοι και γεμάτοι θυμηδία από τα μεγάφωνα της φασιστικής συγκέντρωσης τραγούδια που όχι απλώς δεν έχουν καμιά σχέση με το φασιστικό δηλητήριο, αλλά έχουν συνδεθεί με όλους τους μεγάλους λαϊκούς, εργατικούς και αντιφασιστικούς αγώνες στη χώρα μας τα τελευταία 45 χρόνια» αναφέρει στην επιστολή της η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης.

»Συγκεκριμένα, αναγνωρίσαμε τα τραγούδια:

«Καραϊσκάκης» του Νίκου Καλογερόπουλου (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

«Αυτά τα κόκκινα σημάδια» των Γιάννη Ρίτσου-Χρήστου Λεοντή (Νίκος Ξυλούρης)

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» των Γιώργου Σκούρτη-Γιάννη Μαρκόπουλου (Νίκος Ξυλούρης)».

Και προσθέτει: «Είμαστε σίγουροι ότι οι δημιουργοί, οι κληρονόμοι του έργου τους, καθώς και οι ερμηνευτές των τραγουδιών αυτών, νιώθουν την ίδια αποστροφή με μας για αυτή την ανιστόρητη, απεχθή και προσβλητική χρήση των τραγουδιών τους και τους ζητούμε, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της, να ασκήσουν κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αποτρέψουν την επαναχρησιμοποίησή τους από τους ιδεολογικούς απογόνους των ναζί και των συνεργατών τους».

Διαβάστε επίσης:

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό η Ζαρούλια