ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένωση εισαγγελέων προς κυβέρνηση: Συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις

Ένωση εισαγγελέων προς κυβέρνηση: Συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις

Ψήφισμα στο οποίο οι εισαγγελείς διαπιστώνουν «δημοσίως την ανησυχία τους για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα», στις δύο αποφάσεις του μισθοδικείου εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της γενικής συνέλευσης.

Οι επίμαχες αποφάσεις «έκριναν ως αντισυνταγματικές τις υπέρμετρες μισθολογικές περικοπές που υπέστη ο κλάδος» των δικαστών αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012, ενώ παράλληλα προβλέπουν ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές. Παράλληλα, οι εισαγγελείς καλούν «τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να προβούν στην άμεση λήψη των αναγκαίων νομοθετικών ή άλλων μέτρων που υπολείπονται ή απαιτούνται για την υλοποίησή τους».

Επίσης, η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης «να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια -περιλαμβανομένης της σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης- προς ενδελεχή εξέταση της κατάστασης, ανάλογα με τις εξελίξεις και λήψη επί του θέματος σχετικών αποφάσεων».

Όπως είναι γνωστό χθες, κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη για την καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) από την 1η Αυγούστου 2012 έως σήμερα.

Εξάλλου, οι εισαγγελείς εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ουδόλως ενημερώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο ένταξης των στρατιωτικών δικαστών στον εισαγγελικό κλάδο και την πιθανή κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων.

Μάλιστα, για το τελευταίο αυτό θέμα η Ένωση δηλώνει «κατηγορηματικά την αντίθεσή της έναντι τέτοιων πρωτοβουλιών που επηρεάζουν αρνητικά την υπηρεσιακή κατάσταση των εισαγγελέων και αλλοιώνουν -κατά τρόπο εκτός της συνταγματικής νομιμότητας- τη θεσμική υπόσταση του κλάδου».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών